La Comissió de Salut Pública, formada pel Ministeri de Sanitat i les autonomies, ha acordat ampliar com a mínim fins als 65 anys la franja d'edat per vacunar amb AstraZeneca, segons ha pogut saber l'ACN. Així ho ha decidit en una reunió aquest dilluns al matí. Fonts coneixedores no descarten que es pugui arribar fins als 70 anys en el límit de vacunació, però encara s'hi està treballant. El Consell Interterritorial de Salut haurà de ratificar aquesta tarda en la reunió prevista a les 18 hores el límit d'edat.
El Consell Interterritorial d'aquesta tarda també haurà de ratificar reprendre l'administració del vaccí d'Oxford a partir de dimecres després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) assegurés que la vacuna és «segura i eficaç» i hagi desvinculat per ara els casos de trombosi del vaccí.
L'administració de la vacuna d’AstraZeneca es va parar en sec fins que l'Agència Europea del Medicament (EMA) es pronunciés sobre la seva seguretat, després de l'alerta apareguda per diferents casos de trombosis en pacients que s'havien posat la vacuna en els dies previs. La decisió de la EMA va ser clara i va deliberar que caldria reprendre la vacunació aquesta mateixa setmana per a continuar fent front al coronavirus.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Cal tornar a generar confiança en la vacuna d‘ AstraZeneca»
El president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, Amós García Rojas, va opinar fa unes hores que és necessari tornar a donar-li la major confiança possible a la població després dels dubtes sorgits respecte a la vacuna. «Després de tot l'esdevingut amb la vacuna d'Oxford, cal tornar a generar confiança en aquesta. I crec que una estratègia encertada seria la que els nostres polítics, tots, contribuïssin vacunant-se amb llum i taquígrafs. Aquí ho deixo». Després d'aquesta polèmica, líders polítics com Boris Johnson, o el francès Jean Castex, s'han vacunat a la vista de tots per a insuflar confiança als ciutadans.
Malgrat tot el succeït, cal destacar en primer lloc que l'administració de vacunes al nostre país ve regulada per edats i que AstraZeneca s'administra a uns grups professionals concrets i ben fixats, segons l'aprovat fa uns mesos pel Consell Interterritorial de Salut.
La vacuna d'Oxford, primordial en plena pujada de casos de Covid a Espanya
Quins són els col·lectius que han de rebre aquesta vacuna d'Oxford? Entre altres, són aquests: Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, bombers, Forces Armades, i els professors d'Infantil, Primària, Secundària i necessitats especials. Si ens referim al personal sociosanitari, el govern d'Espanya engloba a fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, personal de farmàcia, medicina legal, ajuda a domicili, centres de menors i de dia, i empleats de les Institucions Penitenciàries.
Quan es torni a donar el tret de sortida a la vacuna d’AstraZeneca, la campanya de vacunació tindrà a la seva disposició novament les 940.000 dosis del fàrmac d'Oxford. La dosi d’AstraZeneca és primordial per a intentar frenar la pujada de casos que ja s'està produint en moltes comunitats autònomes, en les quals s'aprecia un creixement de contagis en les últimes dates.
L'OMS veu «comprensible» la preocupació per la seguretat de la vacuna d’AstraZeneca
Sobre aquest tema, per al director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, «són preocupants en un moment en què veiem com impacten les variants del coronavirus, les societats tornen a reobrir i les vacunes s'estan distribuint de manera desigual», ha afirmat en els últims dies.
Pel que fa a la falta de confiança en la vacuna, Tedros va assegurar que «és comprensible que hi hagi gent preocupada per la seguretat d'aquesta vacuna», encara que va confessar «que els riscos que pot comportar el seu ús són molt menors que els beneficis en combatre una malaltia mortal com la Covid. Urgim als països que continuïn usant aquesta eina», va sentenciar el director de l'OMS.