Seat vol produir 500.000 cotxes elèctrics a l'any a la seva planta de Martorell per a tot el grup Volkswagen, però reclama un «compromís clar» de la Comissió Europea (CE), a través dels fons europeus, per electrificar la seva planta catalana. En una roda de premsa aquest dilluns, Seat ha anunciat que llançarà al mercat un nou vehicle elèctric urbà el 2025, que valdrà entre 20.000 i 25.000 euros, però encara no ha confirmat que aquest nou model es fabriqui a Catalunya. De fet, la planta de producció s'anunciarà «en els pròxims mesos», i la companyia vincula els seus plans a la implicació de la Comissió Europea i el govern espanyol.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
La companyia ha presentat aquest dilluns en roda de premsa un pla denominat Future Fast Forward per a liderar l'electrificació de la indústria de l'automòbil a Espanya. En aquest sentit, el president de Seat, Wayne Griffiths, ha explicat que l'execució del pla Future Fast Forward (F3), que aspira a consolidar Espanya com a plataforma de producció de vehicles elèctrics a Europa, dependrà del compromís de la Comissió Europea i el Govern.
El pla F3, que inclou la creació d'un ecosistema de vehicles elèctrics, estimulant la demanda i desenvolupant infraestructures públiques de recàrrega, compta amb governs, centres tecnològics i 15 entitats participants. Aquestes entitats, d'almenys sis sectors, són: Aeorum, Antolín, Asti Mobile Robotics, CaixaBank, Delta Vigo, Ficosa, Fisas Navarro, Gestamp, Iberdrola, Lithium Ibèria, Mind Caps, Sayer Technologies, Seat, Sesé i Telefónica.
Espanya, a la cua d'Europa en implantació del vehicle elèctric
Griffiths ha advertit que Espanya està en la cua d'Europa en la compra de vehicles elèctrics i també en el nombre de punts de recàrrega, i ha sostingut que per a «posar-se al dia» és necessari comptar amb una quota del 10% de vehicles elèctrics (amb 100.000 cotxes) i crear 20.000 nous punts de recàrrega (actualment hi ha 8.500).
«Demanem suport al fet que es creï una demanda de cotxe elèctric, aquest pla Moves 3 és fonamental perquè es creï aquesta demanda i proporcionar l'estructura de recàrrega. També demanem que ens doni suport en el nostre desenvolupament a Martorell, i el tercer punt és l'ecosistema de bateries», ha afegit Griffiths.
Seat vol la fàbrica de muntatge de bateries a Barcelona
En aquest sentit, el president de Seat ha assenyalat que el muntatge de les bateries depèn de la companyia i que, per tal d'optimitzar els seus costos, el seu objectiu és col·locar la fàbrica prop de les seves instal·lacions de Martorell, o bé en el mateix municipi o a Barcelona. «Estem parlant amb diferents socis dins del Grup Volkswagen, és una qüestió oberta on estarà aquesta fàbrica de cel·les de bateries, és una decisió que no s'ha pres, però el muntatge ha d'estar a prop de Martorell», ha afegit.
Preguntat pel consorci anunciat pel Govern per a muntar la primera fàbrica de bateries a Espanya, ha sostingut que estan signant un memoràndum d'entesa amb Iberdrola, i no només pel que fa a la construcció de la fàbrica de bateries, sinó a la col·laboració amb la companyia sobre infraestructures i punts de recàrrega i energia renovable.