Des de l'esclat de la pandèmia, la investigació científica ha anat llançant una mica de llum sobre aquest desconegut virus. Fins al moment, els experts han pogut identificar els símptomes i els factors més agreujants de la malaltia, establir protocols sanitaris per millorar l'assistència als contagiats i millorar la capacitat diagnòstica, sense oblidar-nos de les vacunes eficaces que ja s'han desenvolupat en el món .
La immunitat al coronavirus: la investigació que encara segueix a l'aire
No obstant això, avui dia, encara queden molts dubtes per resoldre i una d'ells segueix sent la immunitat que es genera després de rebre la segona dosi de la vacuna o després d'haver passat la malaltia de forma natural.
Recentment, la científica del CSIC, Margarida del Val, llançava una seriosa advertència per desmuntar una errònia creença popular sobre el virus. «El 120% de la gent creu que la vacuna protegeix contra el contagi, i això no és així», assenyalava l'experta.
«El virus es pot multiplicar dins d'ells i convertir-se en asimptomàtics contagiosos. Atenció perquè ni la vacuna ni haver passat la Covid-19 eviten que sigui contagiós», assegurava la viròloga en declaracions recollides per la cadena Cope.
Amb aquestes paraules, la científica ha volgut deixar clar que la immunitat total no existeix i qualsevol persona, independentment de si té anticossos o no, pot contagiar-se i, per tant, transmetre el virus.
D'acord amb un estudi d''BMJ Casi Reports', els investigadors adverteixen que la immunitat minvant pot augmentar el risc de tornar a encomanar-se, tot i que també assenyalen que la segona reinfecció sol representar uns símptomes més lleus.
Les reinfeccions de coronavirus al món: El cas d'un espanyol de 43 anys
El mateix estudi ha assenyalat que els casos de reinfecció per coronavirus no són poc comuns, encara que fins al moment se n'han comptabilitzat molt pocs, ja que en molts casos els pacients no presenten simptomatologia.
Actualment, amb prou feines s'han documentat més de 45 casos de reinfecció a tot el món per coronavirus, una xifra una mica ínfima si atenem als més de 106 milions de casos acumulats des de l'inici de la crisi sanitària a tot el món.
Un d'aquests pacients és un espanyol de 43 anys, veí de Lleó, que està vivint un autèntic infern per culpa del coronavirus. L'home no només s'ha hagut d'enfrontar a tres infeccions de Covid-19 en menys d'un any, sinó que també ha hagut de patir en la seva pròpia pell símptomes persistents molt dolorosos, que l'han deixat completament enfonsat tan física com anímicament.
«Des de fa un any que no tinc força per a res, em costa aixecar-me d'una cadira i, fins i tot, em costa respirar perquè estic destrossat físicament i diria que també emocionalment», relatava el lleonès a Antena 3 Noticias.
El lleonès que s'ha infectat tres vegades de covid-19: dos van ser confirmades per PCR
L'home de 43 anys, veí de Lleó, ha relatat el seu cas a Atresmedia per donar visibilitat a les greus seqüeles del coronavirus. I és que el pacient, fins i tot, ja ha començat a presentar símptomes persistents.
Durant gairebé un any, el lleonès ha tingut una pneumònia que li dificulta la respiració, a més de molts altres símptomes relacionats amb el coronavirus: febre, cansament, pressió al pit i, fins i tot, erupcions a la pell.
Un vecino de León ha dado positivo en #coronavirus dos veces en las pruebas diagnósticas. La tercera vez lo supo por los síntomas que padecía https://t.co/Ny5oPjqvVI
— Antena 3 Noticias (@A3Noticias) February 9, 2021
La autèntic malson que ha viscut aquest home amb tres infeccions, dues d'elles confirmades per proves diagnòstiques i una altra pels símptomes associats a virus, l'ha portat a perdre un total de 17 quilos de pes.
El seu cas és estrany, però tampoc únic. L'hospital madrileny Gregorio Marañón va anunciar el primer cas de reinfecció per coronavirus a Espanya el 2 de desembre de 2020 i encara falta molta investigació per posar una mica de llum sobre la immunitat al virus i les seves seqüeles.