YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'espanyol que va predir la pandèmia: «Va camí de ser pitjor que al març»

Assegura que estem cometent els mateixos errors que en la primera onada

Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus
Assegura que estem cometent els mateixos errors que en la primera onada | ACN


L'enginyer espanyol Tomás Pueyo, un dels experts que van avançar a primers de març de què passaria amb la pandèmia del coronavirus, torna a enviar un missatge d'alerta al món i avisa del que pot passar en els pròxims mesos. Pueyo ha donat les claus principals a tenir en compte per al futur més proper en una xerrada que ha mantingut amb el digital 'Nius'.

«Estem com llavors, cometent els mateixos errors, i la nova variant de coronavirus pot provocar un pic de casos més gran que el de març. És com tornar a començar a enfrontar-se a una nova pandèmia i ara la carrera serà entre les vacunes i la nova variant», sosté Pueyo.

Les prediccions de l'expert es basen en la ciència «perquè la gent pugui entendre què és el que passarà en el futur. A finals de febrer ja se sabia que, si els països feien com la Xina o com Corea, se salvarien, i si feien com Itàlia o l'Iran, no; i això és el que va passar. Tampoc m'invento res, simplement cal mirar les dades, veure com evolucionen i, en funció de les decisions que es prenguin, se sap quin és el camí que es recorrerà», relata.

«Estem com al març, estem repetint el mateix error»

Sobre la pandèmia, Tomàs Pueyo apunta que «estem com al març, estem repetint el mateix error que llavors. Igual que ara amb la nova variant, els números eren relativament petits i no s'estan mesurant bé; però la gent no s'adona que el creixement és exponencial», assegura al seu compte de Twitter.

A més, Pueyo afirma que, amb les mesures que s'han implantat, el nivell de contagi ha baixat a 0,9. Però amb la nova variant del coronavirus la taxa s'elevaria a 1,5 persones per cada cas, tornant a créixer el nombre de contagis per Covid. Així les coses, l'enginyer espanyol considera que era necessari, no el 70%, sinó el 80% de la població infectada per assolir la immunitat de grup i no arribarà fins al mes de desembre. A més, l'expert vaticina un major retard en la recuperació econòmica d'Espanya després de la pandèmia.

Mesures necessàries per acabar amb la nova variant de coronavirus

Per tallar aquesta nova soca que s'ha detectat al Regne Unit, Pueyo insisteix que cal abaixar més la transmissibilitat. «Això es pot fer, però només si es prenen mesures immediatament i sense por, no com vam fer al març, que vam trigar massa», avisa.

L'enginyer espanyol afirma que les mesures que hem de prendre són el testatge el rastreig de contagis, l'aïllament i les quarantenes. A més, l'expert denuncia que els rastrejos de contagis «són insuficients i les quarantenes no s'estan fent respectar».

«Si tu estàs fent un esforç enorme per reduir els casos localment, però deixes que entri gent de fora amb la infecció, aquesta tornarà a començar. Ara ja és una mica tard per tancar fronteres completament, però el que pots fer és que la gent que entri al país es faci un test, passi quatre dies en quarantena i ho torni a repetir per assegurar-te que no té el virus», prossegueix Pueyo.

«Si la taxa d'infecció puja exponencialment, potser no arribes a temps per vacunar tota aquesta gent a la qual pensaves que protegiries amb un desplegament ràpid de la vacuna. Per això et tocarà esprintar per anar vacunant el més ràpid que puguis a la gent més exposada abans que creixi encara més la propagació d'aquesta nova soca», conclou la seva exposició.


Comentaris

envia el comentari