Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus

Una espanyola de 47 anys amb un tumor maligne: «Necessito un llit a l'UCI»

Li van diagnosticar un càncer amb vuit mesos de retard per culpa de la pandèmia

Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus
Li van diagnosticar un càncer amb vuit mesos de retard per culpa de la pandèmia | ACN


Des de l'inici de la pandèmia, el coronavirus s'està enduent moltes vides pel davant, però no només per la infecció del virus, que ha causat moltes morts, sinó també pels 'efectes col·laterals' que ha tingut en els hospitals la saturació a causa de la pandèmia: cancel·lació de proves no urgents, anul·lació d'operacions, etc. Aquesta situació ha afectat l'assistència a molts altres pacients que acudien al metge per altres motius, però que no han estat correctament atesos a causa del col·lapse hospitalari que ha causat l'emergència sanitària.

 

Els malalts de càncer són un exemple dels damnificats per aquesta situació. Molts han estat els que no han pogut ser diagnosticats a temps a causa de l'endarreriment que patia el sistema sanitari, de manera que alguns han obtingut el seu diagnòstic quan ja era massa tard, no podent beneficiar-se del tractament.

 

Ció Lerma és una barcelonina de 47 anys que va rebre el diagnòstic de càncer el novembre passat, vuit mesos després de començar a trobar-se malament. I se sent afortunada perquè ha aconseguit el diagnòstic gràcies al fet que va recórrer a la medicina privada en veure que a la seguretat social li anaven retardant les proves. Va ser allà on va obtenir finalment el seu diagnòstic. Ara està a l'espera d'una intervenció per extirpar un tumor maligne.

 

Unes proves que mai van arribar

Ció ha relatat a 'Nius' el seu periple, molt semblant al de molts pacients oncològics que han quedat totalment abandonats durant aquest temps per la pandèmia. Va començar a trobar-se malament al març, just al principi de la crisi sanitària, començant a perdre pes, sofrint nàusees i pèrdua de gana. Van ser els primers senyals d'alarma.

 

Les proves que li havien de fer aquell mateix mes es van ajornar fins al juny per la pandèmia, i al juny es van tornar a anul·lar, encara que ella era pacient preferent i la pandèmia ja estava més controlada, de manera que no li haurien d'haver anul·lat.

 

Llavors li van programar les proves per novembre, que consistirien en una ecografia abdominal i unes anàlisis de sang, mentre ella seguia amb els símptomes, que no milloraven. Finalment, al setembre, van tornar a anul·lar la cita, dient-li que no li farien cap ecografia i que només es faria una anàlisi i una visita telefònica amb la doctora. Aquí va ser quan va decidir acudir a la medicina privada: «Jo volia que em tractés la Seguretat Social, però les proves s'anaven retardant i anul·lant i vaig decidir anar-me'n a un metge privat», explica al mitjà citat, conscient que ha tingut sort per poder-se costejar aquesta alternativa.

 

Va ser en aquestes proves de la sanitat privada on es va detectar el tumor de ronyó que pateix i que la va fer posar-se en contacte una altra vegada amb el seu CAP, per mostrar-los els resultats. Un cop va ser derivada a l'oncòleg, a principis de desembre, es va determinar que havia de ser operada d'urgència, però que amb la pandèmia i Nadal seria complicat, de manera que finalment li van donar com a data d'operació el pròxim 20 de gener, que és quan havia de ser intervinguda.

 

Temia que li cancel·lessin l'operació

No obstant això, Ció va començar a veure com la situació a Catalunya empitjorava després de Nadal i que alguns hospitals han decidit ajornar operacions perquè estan una altra vegada al límit, de manera que temia que la seva intervenció també s'ajornés, ja que a més, per a la seva operació, necessitarà ocupar un llit de l'UCI:«El problema és que jo necessito un llit a l'UCI perquè hi haurà transfusions de sang durant l'operació. Si l'UCI està col·lapsada perquè van arribant casos de Covid i no hi ha llits lliures, no sé fins a quin punt seguiran endavant amb la meva intervenció», temia.

 

Ció viu amb impotència com la manca d'empatia i solidaritat de molts durant aquestes festes ha portat de nou a un augment de contagis que frega el col·lapse hospitalari, i que ara paguen els més vulnerables com ella, que està a l'espera d'una operació vital per la seva vida. Denúncia la insolidaritat de molts en saltar-se les restriccions mentre els contagis no remetien i ha volgut mostrar la seva frustració en un fil a Twitter, que acumula ja més de 7.000 retuits.

 


També ha volgut culpar els polítics per no imposar restriccions més dures quan sospitaven que aquesta tercera onada seria una realitat: «Això d'aquest Nadal ho veien a venir i ho han consentit. Han assumit que hi hauria víctimes i ja està. Han apostat per l'economia i per no posar-se en contra a la societat de cara a les eleccions de febrer. I és molt trist», lamentava. Finalment, operaran Ció aquest pròxim dijous 14 de gener, tal com ella ha anunciat a Twitter.