Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un malalt en cadira de rodes a l'Índia, acompanyat de dos sanitaris

Espanyols atrapats a l'Índia: «Moren persones joves i no hi ha reserves d'oxigen»

La segona onada al país asiàtic deixa 300.000 contagis al dia i més de 2.000 morts

L'Índia s'ha convertit en el nou epicentre del coronavirus al món. Mentre els països occidentals com Espanya avancen en la recuperació de la normalitat, al país asiàtic la segona onada deixa 300.000 nous casos i 2.000 morts al dia. És per això que el govern espanyol demana no viatjar a aquest país i a aquells que són allí que tornin com més aviat millor. Així mateix, també s'ha imposat la quarantena obligatòria a tots aquells que arribin a Espanya procedents del país.

Els espanyols que viuen a l'Índia s'han vist sorpresos per la segona onada i estan vivint en primera línia l'infern d'un país que està al límit, amb els hospitals desbordats i sense oxigen. «Ara està morint gent jove, amb trenta i pocs anys i no hi ha llits, ni oxigen ni proves PCR», ha explicat Amaia Forces, metgessa de família de 51 anys, al diari 'El País'. Aquesta espanyola va arribar a Nova Delhi al febrer i viu allí amb la seva parella i una de les seves filles. La seva tasca és detectar casos i fer complir els protocols sanitaris de l'escola on treballa. Ara, en plena onada, viu confinada a casa: «És com si fos una nova pandèmia».

En aquest sentit, Forces explica que si en una casa hi ha un cas positiu, el més probable és que es contagiïn tots perquè solen viure amuntegats. Molts dels seus companys tenen familiars en estat greu o que han mort: «És tan tràgic que a vegades només pots donar-los consol i aconsellar-los que aconsegueixin morfina perquè almenys morin en pau a casa seva».

Les dificultats per sortir del país

La doctora espanyola i el seu marit han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca, i estan esperant la segona dosi. Està preocupada, però, per la seva filla, de 14 anys, amb la qual va intentar tornar a Espanya. Tenia dos bitllets per a Frankfurt, però Alemanya ha tancat les seves fronteres per a vols procedents de l'Índia. Comprar altres dos bitllets per a Madrid, amb escala a Amsterdam, costa 3.000 euros, així que hauran de quedar-se a Nova Delhi i seguir rigorosament el confinament i les restriccions.


Un dels principals problemes que afronta el país és la falta de reserves d'oxigen per tractar els pacients amb dificultats respiratòries, especialment a Nova Delhi, ha explicat la doctora. Davant aquesta situació, i sense poder tornar a Espanya, Forces vol donar un cop de mà, encara que no pot anar a l'hospital a ajudar i ho fa telefònicament. «M'oferiré voluntària per a cures pal·liatives», ha assegurat.

Esperant per tornar a casa com més aviat millor

Prop de Nova Delhi, en Haryana, hi viu Jon Aguirre, un espanyol de 34 anys que està a l'Índia per treball. «Des del mes d'octubre vivíem en una bombolla paral·lela», ha explicat, «vèiem que en el món el coronavirus estava afectant bastant i a l'Índia es feia vida normal». Segons afirma, l'única cosa obligatòria era la mascareta, «encara que la gent la porta mal posada», i no hi havia res tancat, fins i tot els centres comercials i els restaurants.


Malgrat tot, l'esclat de l'onada l'ha agafat per sorpresa: «No m'imaginava que hi hauria un altre tancament com el d'ara». En el seu entorn hi ha moltes persones i familiars malalts «més greus que la primera onada». També ha assenyalat que «es veu a molta gent espantada i l'afluència als carrers o als comerços és molt inferior en aquest nou pic». Ara té por de posar-se malalt, donat el col·lapse dels hospitals, i confia en una evacuació ràpida per part de la seva empresa o de l'ambaixada espanyola.

Pacients joves més greus

Al sud del país, a Andra Pradesh, hi ha Gerardo Álvarez-Uría, de 46 anys. És metge de la Fundació Vicente Ferrer i coneix de primera mà la situació, ja que dirigeix la unitat d'infecciosos d'un hospital. Ha explicat que des del mes d'abril hi ha hagut un augment sobtat de contagis, amb «l'hospital ple i tots els llits de l'UCI ocupats, gairebé sense reserves d'oxigen i amb pacients molt més greus que abans».

A parer seu, després de superar la primera onada va haver-hi un excés de confiança. «El virus està mutant constantment i pot tornar-se més contagiós», ha advertit. Al seu hospital estan atenent gent d'entre 30 i 50 anys amb greus problemes respiratoris. A més, es troben amb el problema de la por a les vacunes: «Al gener i febrer venia molt poca gent a vacunar-se, encara que teníem dosis de sobres».


Això preocupa ara a l'Índia i a la resta del món. Si la vacunació no és suficient per a evitar onades tan agressives com la que està tenint lloc, la resta de països es poden veure afectats. La solució implica accelerar la vacunació més enllà dels països desenvolupats. Si no, adverteix Gerardo, hi haurà una crisi humanitària.