Són moltes les incògnites les que neixen en plena pandèmia del coronavirus. Ara, totes les mirades se centren a la Xina. I és que una dotzena de ciutadans estrangers, alguns d'ells espanyols, han estat hospitalitzats.
Aquests han ingressat en hospitals durant diversos dies després de la seva arribada a la Xina per tenir anticossos de Covid-19. De moment, les autoritats no han aportat cap mena d'explicació al respecte. Així ho han confirmat fonts diplomàtiques europees.
Per la seva banda, el Consolat d'Espanya a Xangai va alertar que estrangers que arriben als aeroports de la Xina són sotmesos a proves serològiques. Quan aquestes es realitzen, si el valor d'anticossos és superior a la xifra establerta per les autoritats, són ingressats «de manera no consensual» durant diversos dies en un hospital.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Així mateix, les despeses ocasionades són pagades pel pacient. La mateixa font afirma que podria tractar-se d'uns tretze casos que s'haurien registrat mesos enrere. Aquests mateixos afectarien ciutadans italians, alemanys, suïssos i espanyols.
«No tenim constància que entre aquests casos hi hagi hagut casos positius de Covid. Tots van arribar amb PCR negatives i fins i tot vacunats. Les anàlisis de les autoritats xineses han determinat que, efectivament, aquestes persones no estaven contagiades», ha afegit.
Als hospitals, segons el Consolat per mitjà d'un comunicat, se'ls sotmet a «més anàlisi de sang i proves d'àcid nucleic».
«Així mateix, també ressonàncies magnètiques de tòrax i alguna prova invasiva addicional». I dels seus resultats «ni donen còpia, ni informen».
«Ni els ingressats, ni els consolats han estat informats d'aquesta pràctica sorprenent i poc ètica. Tampoc del nivell d'anticossos mínim fixat, ni com seleccionen a aquestes persones», afegeix la nota.
D'aquesta manera, el Consolat espanyol recomana «no signar cap document que no s'entengui». Pel fet que estan formulats en xinès. Afegeix que «utilitzar un traductor al mòbil per saber el que s'està signant i fer una foto abans de lliurar-los».
«Les autoritats xineses són opaques i no estan acostumades a facilitar detalls o informació, falta claredat», va explicar la font consultada.
També va afegir: «per exemple, si has estat vacunat, quan et fas el test d'anticossos, tens un valor determinat, i si has passat la Covid, aquest és diferent».
«Les autoritats xineses poden determinar si el valor és per haver tingut la Covid en algun moment. Però ells no t'expliquen que un valor per sobre de 'ics' implica que has tingut anticossos», recalquen.
Manca de transparència
Una situació que ha despertat un gran alarmisme per part de la comunitat científica i així com pels mateixos turistes que viatgen a país.
«En el formulari de salut es pregunta si has passat la Covid. Si contestes que sí, curiosament, et donen un codi verd per viatjar i et permeten arribar. Però quan arribes et sotmeten a un aïllament com si pertanyessis a una organització terrorista», va dir.
A aquestes persones fins i tot «els cobren el paper higiènic, les tovalloles i l'aigua». El més cridaner és que no poden abonar el pagament ni en efectiu ni amb targeta de crèdit. Tan sols s'accepten cobraments a partir de l'aplicació del mòbil 'Wechat', recalca el text del Consolat.
En aquests dies, el país asiàtic manté pràcticament tancades les seves fronteres des del 28 de març de l'any passat. També per a un gran nombre dels viatgers que compten amb un permís de residència. Aquests mateixos han de passar diversos tests PCR, anàlisi de sang i almenys 14 dies de confinament.
I és que les autoritats sanitàries xineses ho tenen clar: continuen apostant per no reobrir les fronteres fins a aconseguir la immunitat de ramat. És a dir, el país hauria vacunat al voltant del 70 o 80% de la població. Una cosa que s'esperaria aconseguir a finals d'aquest any o mitjans 2022.