Imatge de pluja caient

Alerta a gran part del litoral i prelitoral per una nova tarda de tempestes fortes

Els xàfecs començaran a partir del migdia al Prepirineu i s’aniran estenent per la Catalunya Central en direcció al mar fins arribar a la mateixa línia de la costa, localment amb calamarsa

Aquest dimecres ha arrancat amb un temps molt tranquil i força sol en conjunt després d’una tarda i vespre de dimarts ben moguts per culpa de les intenses tempestes. Res més que una treva, ja que a partir d’aquest mateix migdia i primera hora de la tarda les nuvolades creixeran de nou amb ganes i s’esperen més xàfecs i tempestes fortes, localment amb calamarsa, situació que manté en alerta gran part del litoral i prelitoral.  Un temps, en definitiva, típicament primaveral.

Les tamborinades començaran a punts del Prepirineu, també a les muntanyes prelitorals i al Pirineu, i afectaran molts punts de l’interior, sobretot de les comarques de Barcelona. Amb el pas de les hores, arribaran a gran part del prelitoral i litoral on ho faran amb força, afectant sobretot l’Àrea Metropolitana de Barcelona i sud de la Costa Brava, però arribant també a punts del Camp de Tarragona al tard. 

La cota de neu al Pirineu i al Montseny rondarà els 1.400 metres, tot i que en moments de xàfec fort pot baixar d'aquesta cota, sense descartar alguna calabruixada a més zones. El vent de tramuntana bufarà amb cops moderats, localment forts, al nord de l'Alt Empordà

Les tempestes poden ser localment fortes i anar acompanyades de pedra o calamarsa, així com de fort aparat elèctric.  En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta de color groc per pluges intenses aquesta tarda de dimecres a les comarques de la Selva, Maresme, els dos Vallesos, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Alt i Baix Penedès, Alt i Baix Camp i Tarragonès:

Les tempestes de dimarts es poden tornar a repetir

Aquest dimecres es podrien repetir moltes de les imatges que es van viure la tarda del dimarts, que va ser molt complicada amb tempestes que van ser molt extenses i intenses, especialment a les comarques de Barcelona, Girona i Prepirineu. Les calamarsades i pedregades van ser importants, ja que van caure a moltes comarques si van provocar molts problemes.

La C-17 es va col·lapsar a Osona per la presència de molt gel a la calçada i a l’AP-7 i va haver greus retencions en diversos trams per la mateixa raó, especialment al Vallès Occidental, Baix Llobregat i a l’Alt Penedès. Molts municipis, també de l’àrea de Barcelona, van quedar ben emblanquinats per la calamarsa.

La majoria de xàfecs van caure en poca estona i en alguns punts es van recollir més de 20 l/m². La dada més important, però, es va registrar a la població de Taradell, a Osona, on gairebé es van acumular 58 l/m².  Destaca també que  una parella va sobreviure a l’impacte d’un llamp a les Agudes, al massís del Montseny. 

El temps millora els propers dies

De cara als següents dies, el temps millorarà clarament, ja que la inestabilitat anirà a la baixa arreu. Dijous les tempestes de tarda ja no cauran a tants llocs i tan sols n’hi haurà a punts del Pirineu, Prepirineu i nord-est, mentre que divendres i el cap de setmana no s’espera aigua pràcticament enlloc. Els ruixats poden tornar de cara a la setmana santa.