Tongada de pluges divendres i cap de setmana amb ruixats de tarda primaverals

La pluja escombrarà tot Catalunya entre divendres a la tarda i dissabte a primera hora. El sol dominarà els matins del cap de setmana i a la tarda cauran xàfecs amb ambient fresc

Sembla que, amb l'arribada de l'abril, el temps ha entrat en la dinàmica primaveral, tot i que amb temperatures que es mantenen poc altes per ara. Després de les pluges de dimecres, aquest divendres ens arriba una nova tongada de precipitacions  que escombrarà tot Catalunya fins dissabte a primera hora. El cap de setmana, però, serà més tranquil amb sol als matins i ruixats de tarda. 

El nou front portarà aigua arreu que començarà divendres al migdia per Ponent i sud de Catalunya i anirà avançat cap a l’est a la tarda i vespre, arribant a tot arreu fins la matinada de dissabte. Alguns ruixats poden ser localment forts i anar acompanyats de tempesta i calamarsa, especialment a les comarques centrals. La neu caurà entre els 1.200 i 1.500 metres al Pirineu i al Montseny.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta per xàfecs localment forts la tarda i nit de divendres que deixin 20 l/m² en tan sols 30 minuts a les comarques del Baix i Alt Camp, Tarragonès, Garraf, Alt Penedès, Conca de Barberà, Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès, els dos Vallesos, Maresme, Bages, Moianès, Osona i la Selva, situació que s’allargarà fins la matinada de dissabte:

Mapa d'avisos per pluja forta divendres
Mapa d'avisos per pluja forta divendres | METEOCAT

Un cop passi el front, dissabte tindrem un matí força assolellat en general, tot i que a mig matí ja cauran ruixats al Pirineu. A la tarda creixeran nuvolades arreu que deixaran xàfecs i alguna tempesta a punts de muntanya, de l’interior i del nord-est. Una situació típicament primaveral que també es repetirà diumenge.

Per tant, als matins del cap de setmana farà més aviat sol, però a partir del migdia creixeran ràpidament nuvolades que deixaran el cel mig ennuvolat en conjunt amb xàfecs i tempestes en aquestes zones típicament afectades pels ruixats de tarda de primavera.

Mapes de previsió per aquests propers tres dies
Mapes de previsió per aquests propers tres dies | Catalunya Méteo

 

Temperatures semblants o una mica més altes

Pel que fa a les temperatures, es mantindran semblants o una mica més altes, ja que la majoria es mouran entre els 15º i 20º, si bé el vent de mestral i ponent que pot bufar en alguns moments del cap de setmana al sud de Lleida i a les comarques de Tarragona pot fer que es superin aquestes xifres de forma puntual.

El fred nocturn de dijous ha estat més típic de l’hivern que de primavera. Tot i que divendres pugin clarament les temperatures de nit, la tendència serà que faci fred a primera hora amb algunes glaçades a l’interior i boires matinals en fondalades. Mínimes entre -1º i 4º a l’interior, de 2º a 7º al litoral i de 5º a 10º a la costa.

Els ruixats de tarda seran freqüents aquest cap de setmana
Els ruixats de tarda seran freqüents aquest cap de setmana | Arxiu

 

Dinàmica primaveral la propera setmana

De cara a la propera setmana, sembla que el temps vol seguir animat amb l’arribada de fronts atlàntics que deixaran algunes precipitacions i també alguns ruixats de tarda. No obstant, el sol dominarà molts dies i les temperatures tendiran a pujar de forma més clara, superant els 20º a molts punts.