Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una profesional sanitaria haciendo un test de coronavirus

Una nova onada podria arribar molt abans del que s'esperava a Espanya

Adverteixen de la proliferació de casos de pneumònia a finals d'abril

Una professional sanitària fent un test de coronavirus
Molts especialistes asseguren que podria arribar una altra onada de pneumònies a finals d'abril | Cedida

La decisió del govern d'accedir a la reobertura de l'activitat en alguns sectors econòmics no compta amb el suport de gran part de la comunitat mèdica. José Luis Andreu, president emèrit de la Societat Espanyola de Reumatologia, alerta el risc que pot haver provocat aquesta decisió per part de l'Executiu.

Andreu recalca que es va posar en marxa aquest dilluns part de l'activitat laboral «sense màscares per a tots» i tem «contagis múltiples». En el seu compte de 'Twitter', preveu de forma genèrica per als dies 17-20 «quadre mialgicogripal i entre el 24-27 les pneumònies». Tot aquest panorama amb les «UCIS encara plenes. Més espanyols morint. No hi ha ningú que pensi allà dalt?», es pregunta.

El doctor Andreu recorda en un altre tuit que Espanya tenia «deu dies de marge. Països com Grècia, Portugal, Eslovènia, Polònia, etc. van prendre mesures i van salvar milers de vides. Ara només ens queda lluitar per minimitzar els danys». A més, l'especialista recomana seguir l'exemple coreà. «Màscares i test massius. Confinaments per zones de risc», aconsella el doctor.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

«Temerària i precipitada tornada a la feina», segons alguns experts

Tomàs Toranzo, president de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), parla a Twitter de «temerària i precipitada tornada a la feina de les activitats no essencials i posa en perill la fase de mitigació». Toranzo exposa que «tant de bo no sigui així, però crec novament que Pedro Sánchez s'equivoca greument. Massa prepotència i exhibició de mandíbula -afegeix- per a algú que aspira a uns pactes».

Aquest dilluns 13 d'abril, quatre entitats científiques de gran importància van publicar un comunicat conjunt en què lamenten que «en la gestió de la crisi generada per l'epidèmia s'ha percebut en diverses ocasions, especialment a l'inici de la propagació, certa tensió entre la informació aportada i interpretada pels científics experts i les decisions polítiques preses a continuació per les autoritats».

El comunicat acaba apuntant que «aquesta falta de sintonia pot haver perjudicat la idoneïtat de les mesures adoptades, perquè no estan suficientment sustentades en les evidències disponibles». Els signants són entitats del pes de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (Cosce), Somm Excellence Alliance, la Federació d'Associacions Científic Mèdiques d'Espanya (Facme) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).