«Santa Tecla gloriosa, mare dels tarragonins... què tenim avui per dinar? Espineta amb caragolins!». Segur que més d'un i de dos lectors han acabat en veu alta la dita abans de llegir-ne el final, no és estrany. Un dels versos tradicionals del Ball de Dames i Vells és també la referència més clara a la Santa Tecla gastronòmica que omple terrasses i terrasses de la ciutat el cap de setmana del 23 de setembre.
A aquestes altures, molt pocs de vosaltres no haureu tastat encara alguna ració d'espineta si heu voltat per Tarragona a l'hora d'esmorzar. És cita de calendari. Alguns preferiran la tradicional espineta del Tòful, la contundent del Bar Cortijo o l'estrena del Sol-Ric a tocar de la 340. Tant se val. Aquest dilluns, els plats es comptaran per centenars en desenes de punts de la ciutat que ja es consoliden com a temples gastronòmics de primera.
L'hostaleria respon a la demanda: «Es nota que Tarragona tenia ganes de tastar, per fi, el seu esmorzar de forquilla!»
El Bar Cortijo, al carrer de Rebolledo de la Part Baixa, calculava que aquest dissabte serviria unes 300 racions d'aquest esmorzar de forquilla. Des del Sol-ric ens confessen que, des que l'espineta va entrar en carta el passat 14 de setembre, les racions han anat caient a un molt bon ritme. És el primer any que l'ofereixen, i ho faran fins aquest dimarts 24. El ritme de comandes és alt i espera un dilluns fort. «Es nota que la gent de Tarragona tenia ganes de tastar, per fi, el seu esmorzar de forquilla!», ens expliquen.
Aquest esmorzar de forquilla és l'autèntic rei de la festa major de Santa Tecla, i es referma any rere any. Part Alta, Part Baixa, Barris de Ponent, Barris de Llevant. Serà difícil escapar aquests dies de l'àmplia oferta d'esmorzars de forquilla de qualitat que s'amaguen arreu de la ciutat de Tarragona, però especial atenció a l'espineta amb caragolins. La tradició, sempre que parlem amb un plat a taula, està per respectar-la.
L'espineta amb caragolins, tot un clàssic de la Santa Tecla gastronòmica
La tradició, i per tradició entendrem la recepta de la Fonda Ca l'Ambròs dels anys quaranta, mana posar l'espineta en remull i canviar-li l'aigua cada quatre hores. Al final us posarem la llista d'ingredients, que ningú se'ns posi nerviós encara. Els que en saben recomanen bullir els caragolins amb farigola i un bitxo petit, enganyar-los bé a foc baix. Quan els caragolins hagin tret ja les banyes, serà el moment de pujar aquest foc al màxim durant quinze minuts des que l'aigua arrenqui a bullir.
En paral·lel, talleu la ceba i els alls per fer el sofregit de rigor. Abans de retirar-lo del foc, no oblideu afegir-hi una cullerada de pebre vermell, que al final ho agraireu. Trossegeu també els pebrots verds, vermell i l'albergínia, i sofregiu-los bé. Després afegiu a la cassola l'espineta, ja dessalada, i la sofregiu amb un gotet de vi blanc. Espereu-vos que comenci a fer xup-xup, no paga la pena ara ser uns impacients. I només llavors hi afegireu la samfaina i el tomàquet natural triturat, apa.
Remeneu i barregeu bé tot el material que teniu entre mans, que l'olor ens guia i sembla que anem pel bon camí. Espereu cinc minuts abans d'afegir-hi els caragolins ja bullits, i, al cap de 8 minuts, podeu aturar definitivament el foc. L'espineta està cuinada, l'espineta està a punt. Tapeu la cassola amb un tovalló i deixeu-la reposar tota la nit en un balcó, que encara som festa major i hi haurà gana a l'hora d'esmorzar!
L'espineta de Santa Tecla: ingredients per a quatre persones
- Mig quilo d'espineta, si és de la part del llom de la tonyina. Si no ho és, caldrà un quilo.
- Un quilo de caragolins
- Tres cebes
- Tres dents d'all
- Una albergínia
- Dos pebrots verds
- Un pebrot vermell
- Dos pots de tomàquet natural triturat
- Mig litre d'oli d'oliva verge
- Una cullerada de sal
- Una cullerada de pebre vermell
- Un bitxo petit
- Farigola
- Un got de vi blanc