Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb dos agents de la Policia Nacional dʻesquena i un cercle amb el marc dʻuna porta amb un tros de plàstic assenyalat amb un rectangle

L'estafa que ja acumula centenars de víctimes: et quedes al carrer i sense diners

Una veïna s'enfronta a una factura de gairebé 1.000 euros i es queda sense solució per una intervenció fraudulenta

La història de l'estafa comença amb una porta forçada. Una dona gran es va trobar a casa seva amb l'accés bloquejat, cosa que la va portar a una situació d'incertesa.

Davant la manca de resposta de la seva companyia d'assegurances, va prendre una decisió comuna: buscar un serraller. Per això, va recórrer als fullets que usualment es col·loquen a les entrades dels edificis.

Muntatge amb una mà obrint una porta blanca i dos cercles amb la mateixa maneta d'una porta, en una rovellada ia l'altra brillant i lluent
Els estafadors et trenquen el pany i t'obliguen a buscar un serraller | Pixelshot, TikTok, @yolandavaquitayoli

Quan el serraller va arribar, el procediment semblava rutinari, però aviat la situació va començar a fer un gir inesperat. Després d'intentar forçar el pany, l'alarma de la casa va començar a sonar. El que sorprèn en aquesta situació és que, malgrat el soroll ensordidor, cap autoritat es va presentar al lloc.

Aquesta experiència va portar la dona a preguntar-se la veritable eficàcia del sistema de seguretat. Un punt que molts propietaris d'habitatges es qüestionen en casos semblants.

L'estafa que es va tornar un mal de cap

Després de trencar el pany, el serraller va presentar una factura sorprenent: 955 euros, només per la primera intervenció. Però això no va ser tot. El serraller va sortir amb l'excusa d'anar a buscar un nou pany i va prometre tornar per finalitzar la feina.

Un agent de Policia Nacional amb els braços creuats, i al cercle, diversos bitllets de 50 euros
Els delinqüents pretenen treure't tots els teus diners | Policía Nacional, Getty Images

Tot i això, el temps passava i no tornava. En intentar contactar amb ell, l'home va sol·licitar un pagament addicional de 700 euros per continuar la feina. "Si no paguen, es quedaran amb la porta oberta", va ser l'amenaça que van rebre.

Un dels factors clau en aquestes estafes és la urgència que sent la víctima. En aquest cas, la dona no només havia de fer front a una porta forçada, sinó que la falta de resposta per part de la seva asseguradora la va deixar en una situació de desesperació.

Això la va portar a contractar un serraller sense investigar adequadament la seva reputació. Aquest sentiment de pressió immediata és el que utilitzen els estafadors per aprofitar-se dels clients. I inflen costos i forcen pagaments abans de finalitzar la feina.

Muntatge amb una imatge de fons de la porta entreabrieta d'una casa i una altra imatge d'un cotxe de la Policia Nacional
Si no els pagues, no t'arreglen el pany | Europa Press, Sigefride

El buit a la seguretat

Aquest cas no és únic. Les darreres setmanes s'ha reportat un augment en aquesta mena d'estafes relacionades amb serrallers que operen de manera poc ètica. Els mètodes són similars: s'aprofiten de situacions d'emergència per inflar els costos dels seus serveis i després amenacen de no completar la feina si no reben el pagament.

Les víctimes solen ser persones grans o aquelles que es troben en una situació de vulnerabilitat. I és que aquestes no solen qüestionar el preu inicial o les pràctiques del serraller fins que ja és massa tard.