Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una oficina del Banc Santander amb el caixer en primer pla i un client operant en un altre

Avís urgent de la policia a tots els clients de Bankia i Santander

Les autoritats han advertit d'una nova estafa dels cibercriminals per a obtenir les teves dades bancàries

Una oficina del Banc Santander amb el caixer en primer pla i un client operant en un altre
La policia ha avisat d'una estafa que afecta els clients del Banc Santander i Bankia | Europa Press

A través d'un comunicat en la seva pàgina web, l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ha advertit de la proliferació d'un nou tipus d'estafa on un grup de ciberdelinqüents pretén aconseguir les dades personals i bancàries de terceres persones.

Per a aconseguir això utilitza el 'phishing', una tècnica molt habitual avui dia, on els cibercriminals es fan passar per una entitat reconeguda per a guanyar la teva confiança i enganyar-te sense aixecar sospites. 

Ara, els que estan darrere d'aquesta estafa s'estan fent passar per persones de les sucursals de Bankia o del Banc Santander per a advertir-te d'una sèrie de moviments relacionats amb l'enfortiment de la seguretat de les teves transaccions bancàries. 

Encara que de moment tan sols s'han fet passar per aquestes entitats, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha recordat que podrien fer-se passar per qualsevol altra, amb la finalitat de guanyar-se la confiança del client. 

L'estafa que ha aconseguit sumar víctimes

Per a aconseguir les teves dades, els cibercriminals t'expliquen que has rebut un nou missatge relacionat amb la seguretat el teu compte. Es tracta d'un servei «completament gratuït» que pot ser molt eficaç per a simplificar la teva vida, ja que ajudarà a gestionar les teves operacions més ràpida i eficaçment. Per a activar aquest servei tan sols és necessari pitjar el botó 'Finalitzar la sol·licitud', que et redirigirà a una nova pantalla. 

Serà llavors quan arribis a una pàgina web que es farà passar per la de la teva pròpia entitat bancària i per a poder accedir a ella hauràs de compartir el teu DNI i la clau per a accedir a les teves dades bancàries. Després et sol·licitaran un altre tipus de dades, com el número de la targeta de crèdit, la data de caducitat, el codi de seguretat i fins i tot el PIN. 

És així com els cibercriminals es quedaran amb tot el necessari per a fer-se amb el control del teu compte i utilitzar-la en el seu propi benefici. Per tant, i si vols assegurar-te que ningú pugui aconseguir les teves dades econòmiques, abans de seguir amb els passos dels correus que rebis, contacta amb el teu banc per a assegurar-te que han estat ells els que l'han enviat. 

Si ja has seguit les indicacions i has accedit a la suposada pàgina web de la teva entitat bancària, pots comprovar si és la veritable o no. Si no disposa de xifratge de seguretat HTTPS i mostra uns caràcters que no coincideixen amb els que sols veure de manera habitual, no et fiïs d'ella.