Pla general gasolinera

Destapen una estafa en 18 gasolineres a Catalunya: et cobraven (encara més) diners

FACUA denuncia 18 gasolineres a Catalunya per apujar preus just abans dels descomptes del govern espanyol

Que si l'escassetat de l'oli de gira-sol, que si el fantasma del desabastiment, l'augment del preu del carburant... sí, l'agenda informativa fa setmanes que viu absolutament col·lapsada. I, potser aprofitant-ho, algunes gasolineres de Catalunya han volgut fer-hi l'agost. Com? apujant els preus de la gasolina just abans que el govern espanyol anunciés els descomptes de 20 cèntims per litre.

L'associació de consumidors FACUA ha denunciat 18 gasolineres a Catalunya per apujar preus al combustible just abans que entressin en vigor els descomptes de 20 cèntims per litre decretats pel govern espanyol

Quines gasolineres són i on les podem trobar

En concret, es tracta de nou estacions de servei de la demarcació de Barcelona, sis de la de Tarragona, dues de Lleida i una de Girona.

Imatge d'una persona posant gasolina.
El preu de la benzina es redueix 20 cèntims. | Pixabay

Una estafa que va més enllà de Catalunya

I és que el frau no s'atura aquí. L'associació de consumidors ha portat el cas, juntament amb el de més de 200 estacions de servei d'arreu de l'Estat, a la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) i a Consum. 

Catalunya és la cinquena comunitat del rànquing de FACUA on s'han denunciat més gasolineres, per darrere d'Andalusia (65), Castella-la-Manxa (46), el País Valencià (32) i Extremadura (21).

FACUA ha posat en alerta a Consum i la CNMC sobre les pràctiques anticompetitives de gasolineres de 37 demarcacions, i té sospites que, en alguns casos, les estacions de serveis han tancat acords per pujar els preus simultàniament.

El Reial decret-llei aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez ja preveu la possibilitat de sancionar les «pràctiques comercials deslleials» relacionades amb l'aplicació del descompte als combustibles.
 

Descomptes per pal·liar el 'boom' del carburant

El govern estatal va anunciar fa dues setmanes que assumiria els 20 cèntims de descompte per litre o quilo d'hidrocarbur que les gasolineres petites hauran d'aplicar al consumidor final. 

L'executiu liderat per Pedro Sánchez entén com a petits aquells distribuïdors que facturen menys de 750 milions d'euros anuals. En el cas de les grans, tal com s'ha anunciat, l'Estat bonificarà amb 15 cèntims cada litre o quilo servit, mentre que l'operadora hi posarà els 5 restants. 

Aquesta quantitat la poden satisfer en forma de prestació patrimonial de caràcter públic no tributari o bé en forma de descompte directe a la xarxa de benzineres. Totes les grans operadores s'han compromès a utilitzar aquesta segona fórmula, segons han explicat a l'ACN fonts del Ministeri d'Hisenda.

El cost global de la mesura, sumant els 15 cèntims per litre o quilo a les benzineres grans i els 20 a les benzineres petites, es calcula en 1.400 milions d'euros. L'acció té caràcter temporal i s'aplicarà de l'1 d'abril al 30 de juny.