Gairebé cada setmana, l'Euromilions fa riques unes quantes persones a Europa. En aquesta ocasió, un ciutadà francès ha sigut notícia, i no precisament pel premi que ha guanyat, que són ni més ni menys que 200 milions d'euros.
Aquest home, en lloc de malgastar els diners en capricis, viatges i propietats, ha decidit donar-los a una bona causa. Concretament, a la protecció del medi ambient a escala global i a disminuir l'impacte del canvi climàtic.
L'afortunat de l'Euromilions prefereix mantenir-se en l'anonimat. S'amaga sota el pseudònim de Guy i viu al sud de França, segons apunten els mitjans gals. Feia temps que deia que volia col·laborar amb alguna organització ambiental.
L'empresa pública que gestiona les loteries i les apostes esportives a França, La Française des Jeux (FDJ), ha confirmat la notícia. Han donat molt pocs detalls de l'agraciat, que prefereix seguir portant una vida discreta, com si no hagués passat res.
La sort li va arribar amb el sorteig de l'11 de desembre del 2020. Va ser aleshores quan l'home va rebre els 200 milions d'euros, que li van permetre tenir una vida més plàcida, sense tantes angoixes econòmiques.
Des del primer moment va tenir molt clar que volia destinar una part dels diners a col·laborar amb el medi ambient. Per això, no va dubtar ni un instant a l'hora d'aportar el seu gra de sorra en una organització sense ànim de lucre. Ho va fer mitjançant la fundació Anyama.
Guy entenia que els seus diners tindrien un impacte més gran en aquesta associació que en altres. I sembla que no és la primera persona que guanya un premi d'aquestes característiques i donar-ne una part per a ajudar els altres.
Pel que sembla, l'Euromilions també aconsegueix treure el costat bo de les persones. Un dels membres de la Française des Jeux, Isabelle Cesari, va assenyalar que és comú que els guanyadors donin una part dels diners que reben. Sobretot a causes benèfiques i socials.
Va posar d'exemple el cas d'una persona que també es va enriquir amb un sorteig. Al començament de la pandèmia, va optar per destinar una part del premi a l'adquisició de mascaretes. Era una època en què escassejaven, i va intentar aconseguir un nombre important d'aquests articles per a distribuir-los a diferents entitats.
Pel que sembla, Guy no ha donat tots els diners a aquesta fundació mediambiental. Una part l'ha reservat per a una sèrie de capricis, com una casa de vacances, a més d'uns quants viatges.
En qualsevol cas, tot apunta que els 200 milions d'euros que va guanyar a la loteria no li han canviat gaire la vida. Segueix gaudint dels petits plaers, com ara passejar pel bosc o passar més temps amb la seva gent.
El parany de l'Euromilions
L'Euromilions no només porta diners i felicitat. Aquests últims anys també han sortit a la llum històries esgarrifoses de persones que deien que es penedien d'haver guanyat el premi.
I és que, amb la mateixa rapidesa amb què es van fer rics, han acabat arruïnats. És el que els va passar a una parella de britànics, que, després d'obtenir 200 milions de lliures, al cap de deu anys es van quedar sense res.
El Fons Nacional per a l'Educació Financera assenyala que el 70% dels guanyadors d'un premi important se'l gasten en cinc anys. Alguns inverteixen els diners, i l'efectiu se'ls acaba esfumant, mentre que altres directament els malbaraten. I, quan menys s'ho esperen, s'adonen que no poden mantenir les propietats que han adquirit i es veuen obligats a recuperar la vida anterior.
Amb l'Euromilions es poden guanyar molts diners sense gaire esforç. I la gent tendeix a malgastar-los en coses inútils. En alguns casos suposa un autèntic problema als afortunats.