Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitari vacunant una persona.

Decisió definitiva sobre la quarta dosi de la vacuna de la Covid-19

El 83% dels adults de la Unió Europea ha completat la pauta inicial

La quarta vacuna contra la Covid-19 ja està aprovada. L'Agència Europea del Medicament (EMA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) consideren que els beneficis superen els riscos. Per aquest motiu, la campanya de vacunació ja s'ha iniciat en grups concrets d'edat.

Nova dosi de reforç per als més grans

Ambdós organismes assenyalen que l'ús d'aquesta nova dosi de reforç serà aplicable a la població de més de 80 anys. En el cas de la resta de la societat, han assegurat que «és massa aviat» per considerar aquesta opció.

«Per a adults menors de 60 anys amb sistemes immunitaris normals, actualment, no hi ha evidència concloent que la protecció de la vacuna davant de malaltia greu estigui disminuint», han concretat.

Fotografia d'una enfermera preparant una vacuna.
Els majors de 80 anys podran rebre la quarta dosi contra la Covid-19 | GTRES

A més, han subratllat que tampoc troben que aquesta quarta injecció tingui un «valor agregat». Pel que fa a la població entre 60 i 79 anys, han assenyalat que no hi ha xifres per avalar una quarta dosi en aquest grup de moment.

«No hi ha dades clares a la Unió Europea que la protecció contra la malaltia greu estigui disminuint», han manifestat des dels dos organismes.

Tot i això, s'ha destacat que si la situació epidemiològica canvia, des de les institucions competents «pot ser necessari considerar-la» per a aquesta franja d'edat immediatament anterior als 80 anys.

De moment, se seguiran avaluant les dades per si haguessin de fer una nova recomanació més aviat que tard.

Un carrer de Madrid ple de gent amb mascareta
Els menors de 80 anys encara no hauran de vacunar-se | EFE

 

Crida per completar la pauta contra la Covid-19

Des de l'EMA s'ha tornat a sol·licitar a la població que accedeixi a la vacunació. S'ha comunicat des d'aquest organisme que per a finals de març, el 83% dels adults de la Unió Europea havia completat la pauta inicial, una bona notícia.

A més, el 64% havia rebut la dosi de reforç. Per això animen a demanar cita els que falten per a la seva inoculació i que completin així la pauta aconsellada de moment.

Un sanitari introduint una agulla a un pot de la vacuna d'AstraZeneca
L'EMA anima a completar la pauta de vacunació de reforç | GTRES

 

La pandèmia a Espanya ha entrat en una nova i esperançadora fase

Des del ministeri de Sanitat, Carolina Darias ha anunciat que a la mascareta a interiors li queda poc temps. De fet, el Consell de Ministres aprovarà el proper 19 d'abril la seva retirada a la majoria d'espais, coincidint amb el final de la Setmana Santa.

Només un dia després, dimecres 20 d'abril, entrarà en vigor aquesta nova mesura després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Es contemplaran algunes excepcions com el seu ús obligatori al transport públic, centres hospitalaris, residències i centres de salut.

Carolina Darias en una roda de premsa
La ministra Carolina Darias ha anunciat la pròxima mesura del Consell de Ministres | GTRES

Aquesta decisió de les comunitats autònomes l'ha justificada Carolina Darias amb «l'altíssim nivell d'immunització que té la població». En aquesta línia, ha manifestat que és una mesura avalada pel comitè assessor d'experts de Sanitat.

Amb la finalitat de l'ús obligatori de mascaretes a interiors, Espanya entra en una nova fase de la pandèmia. A poc a poc sembla que el país anirà recuperant la tan anhelada normalitat prepandèmica.

No obstant això, cal no abaixar la guàrdia i cal ser cauts perquè el coronavirus encara segueix circulant a gust. I és que els contagis continuen existint malgrat que les quarantenes i els aïllaments s'hagin reduït a casos excepcionals.