Muntatge Kinder i un supermercat

Molt de compte: retiren també a Catalunya els populars ous Kinder per contaminació

Les autoritats espanyoles demanen tornar els productes comprats i no consumir-los

Les autoritats reaccionen amb contundència davant de qualsevol sospita de risc relacionat amb els productes que consumim. En les últimes hores, Ferrero Ibérica ha retirat diversos lots de productes de la marca Kinder, davant de sospites de contaminació. Segons l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), es tracta d'una mesura preventiva després de diversos incidents en altres països europeus.

En concret, ha estat a França on s'han notificat diversos casos de salmonel·la. Si bé no està del tot clar l'origen exacte de la contaminació, es creu que el cep contaminant seria el mateix que ja va fer estralls al Regne Unit i Irlanda.

De totes maneres, els productes retirats han estat elaborats a Bèlgica, concretament a la localitat d'Arlon. Altres països molt afectats per la malaltia han estat Suècia, Alemanya i els Països Baixos.

Alerta sanitària per dolços de la marca Kinder contaminats per salmonel·la

Els casos de salmonel·losi detectats a diversos països podrien tenir un mateix origen en els dolços ara retirats a Espanya. En aquest sentit, la Comissió Europea, a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF), va donar la veu d'alarma a l'AESAN. Aquest organisme, dependent del Ministeri de Consum, va decretar la «retirada precautòria» de tots els productes a la venda.

Fotografia d'un supermercat.
El producte ha estat retirat a tota Espanya | Getty Images

«Les autoritats competents de Catalunya, on s'ubica l'empresa distribuïdora, ha notificat la retirada precautòria a tot el territori espanyol», assegura l'AESAN. Els dolços podrien tenir «relació amb un brot de toxiinfecció alimentària a diversos països causat per S. Typhimurium monofàsica».

Així ho reconeixen les autoritats espanyoles, que també han informat que s'investiga si també hi ha algun cas d'infecció a Espanya. L'AESAN recomana, a més, que les persones que hagin adquirit algun dels productes que detallarem no els consumeixin de manera preventiva.

És més, si així ho desitgen, poden tornar els dolços als mateixos punts de venda on els van comprar. També es poden posar en contacte amb l'empresa a través de la seva pàgina web o al telèfon 93 545 25 38.

Ambulància francesa amb llums d'emergència
França va alertar sobre els casos de salmonel·losis | Getty Images

 

Què fer si detectes símptomes després de consumir els dolços

En cas d'haver comprat i consumit algun dels productes possiblement contaminats, és possible que apareguin alguns símptomes. Segons l'AESAN, la simptomatologia relacionada amb la salmonel·losi es manifesta principalment a través de la diarrea, els vòmits, la febre i un intens mal de cap. En aquells casos en què existeixi la sospita que es tracti d'aquesta malaltia , «es recomana acudir a un centre de salut».

Quins productes podrien estar contaminats?

Els productes següents han estat retirats de tots els punts de venda d'Espanya:1. Kinder Sorpresa ouera: Un lot de 6 ous de xocolata amb disseny de Nadal amb dibuixos al pack. Té un pes total de 120g i data de consum preferent abans del 20/04/2022.

Ous kinder nadal
Un dels productes retirats de forma preventiva | Cedida

2. Kinder Schokobons: Els lots de 46g, 200g, 225g i 500g. Les dates de consum oscil·len entre el 26/05/2022 i el 21/08/2022.

3. Kinder Schokobons White: El lot de 200g, amb dates de consum compreses entre el 26/05/2022 i el 21/08/2022.

4. Kinder Sorpresa Maxi: El lot de 100g amb dates de caducitat compreses entre el 26/05/2022 i el 21/08/2022.

Kinder sopresa maxi
També s'ha retirat un lot de Kinder Sorpresa Maxi | Cedida

5. Kinder Happy Moments: Els lots de 133g i 191g. En aquest cas, les dates de caducitat oscil·len entre el 26/05/2022 i el 21/08/2022.

És important esmentar que, segons les autoritats de control, l'empresa ha assegurat que cap altre producte no s'ha vist exposat a la possible contaminació. En aquest sentit, el consum d'altres ous de la marca Kinder Sorpresa, en qualsevol format, és totalment segur. El mateix passa amb els Kinder Gran Sorpresa i qualsevol altre producte de Kinder que no hagin estat retirats.