Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Pedro Sánchez i Dolores Álvarez

El PSOE i Pedro Sánchez, commocionats: mor Dolores Álvarez

Dolores Álvarez Campillo ha mort als 61 anys

Ahir, dimecres 6 d'abril, Dolores Álvarez Campillo va morir als 61 anys després de molts anys de lluita contra una malaltia.

 

Pedro Sánchez i el PSOE ploren la pèrdua d'aquesta històrica militant de la formació, que va ser alcaldessa de Llanes (Astúries) durant onze anys. Concretament, entre el 2004 i el 2015.

Va tenir l'honor de ser la primera dona a ocupar aquest càrrec. Quan va deixar el bastó de comandament, va exercir altres càrrecs dins del partit. Va ser diputada per orient a la Junta General del Principat entre el 2015 i el 2019.

Prèviament, entre el 1999 i el 2004, Dolores Álvarez havia sigut secretària general del PSOE de Llanes. L'exregidora, nascuda a Meré, hauria fet 62 anys el 10 d'abril.

Aquests últims dies havia empitjorat de salut, i això li va impedir fins i tot anar a votar a les eleccions de la secretaria general del PSOE, que van ser aquest cap de setmana passat.

Era llicenciada en psicologia per la Universitat d'Oviedo, i el seu pas per l'ajuntament de Llanes va estar ple de llums i ombres. Se li atribueix, entre altres coses, la semipeatonalització del municipi malgrat l'oposició de molts veïns. «Va marcar una època; va ser la persona que va canviar la fisonomia de la vila», explica un dels seus col·laboradors més propers, José Herrero.

Entre els èxits que Dolores va collir, destaca l'impuls de les instal·lacions esportives i culturals del poble, a més de les inversions a tot el consistori. I això que «era la pitjor època de la crisi». Tot i les adversitats, «va saber invertir a Llanes i en la gent de Llanes», apunta José, que en aquella època era tinent d'alcalde, regidor i secretari general de la formació al municipi esmentat.

Dolores Álvarez en un míting del PSOE
Dolores Álvarez en un míting del PSOE | Xarxes socials

José Herrero va viure amb Dolores Álvarez vuit dels onze anys que aquesta va estar a l'ajuntament. Assegura que es queda amb la «bona persona» que era i els «bons records» que té d'ella.

Més enllà de la crisi econòmica, aquells anys la política del PSOE també va haver de plantar cara a diferents processos judicials, entre els quals hi havia el cas Fombella, en què la Fiscalia va sol·licitar que Dolores fos inhabilitada per presumptes irregularitats en la contractació d'un arquitecte. També va haver de passar pel jutjat a causa de l'ampliació de l'hotel Kaype i d'uns pagaments a una emissora de ràdio.

L'actual alcalde de Llanes, Enrique Riestra, ha titllat de «trista notícia» la mort de la socialista. Va traslladar el  «condol més sincer als seus familiars i amics en aquest moment tan difícil». El consistori ha decretat una jornada de dol, i a tots els edificis públics onegen banderes a mig pal.

Molts membres del partit han tingut un record amb Dolores Álvarez. Al condol també s'hi ha unit el president del Principat, Adrián Barbón, i la líder de l'oposició, Teresa Mallada. La Federació Socialista Asturiana (FSA) ha enviat un missatge de condol i afecte als éssers estimats de la difunta.

Primer pla de Dolores Álvarez somrient
Dolores Álvarez va morir ahir, 6 d'abril, amb 61 anys | Twitter
 

Dolores Álvarez Campillo serà acomiadada al seu poble

Dolores feia temps que estava malalta, però va intentar superar aquest contratemps en la «intimitat». Va morir ahir a primera hora a casa seva, a Llanes. I durant tot el dia, moltes persones van anar al tanatori a acomiadar-se d'ella per sempre.

El funeral tindrà lloc avui, dijous, a la una del migdia a l'església parroquial de Santa Eugenia de Meré. Sens dubte, un dia molt dur per al PSOE i Pedro Sánchez, que també han rebut la notícia de la mort de Carmen Fernández, l'esposa de Javier Fernández, l'expresident socialista del Principat.

Carmen havia lluitat contra un càncer i va aconseguir derrotar-lo. Però, un cop curada, va recaure. Havia dedicat tota la vida a la docència i, si per alguna cosa s'havia caracteritzat, era per ser una persona molt discreta.

Llanes sempre recordarà Dolores Álvarez Campillo, una alcaldessa que va viure per i per a la seva terra.