Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una agent de policia d?esquena dins d?un vagó de metro buit.

La Policia Nacional alerta d'una nova estafa al metro: tot és fals

Una estafa que simula ser una oferta legítima de l'abonament transport posa en risc les dades bancàries dels usuaris

En els últims dies, ha circulat una estafa de fals advertiment relacionat amb el Metro de Madrid que ha sembrat el pànic entre les persones. La publicació urgia els ciutadans a sol·licitar el seu abonament de transport anual abans del 31 d'agost, i semblava ser una oferta legítima.

Tot i això, el veritable propòsit era obtenir dades bancàries a través d'una pàgina web fraudulenta dissenyada per semblar l'oficial del Consorci Regional de Transports de Madrid.

Imatge de fons d'un Policia Nacional i una altra imatge d'una alerta enviada pel cos de seguretat a les xarxes
El veritable propòsit era obtenir dades bancàries | Europa Press, X

Una estafa cada cop més sofisticada

Aquest tipus d'estafa utilitza tècniques de suplantació d'identitat per enganyar les víctimes. El missatge que es va difondre feia servir un to d'urgència, convidant els ciutadans a actuar ràpidament per no perdre una suposada oferta.

L'enllaç que l'acompanyava dirigia una pàgina web que imitava amb gran precisió l'oficial del Metro de Madrid, un detall que va enganyar molts usuaris. Els atacs d'aquest estil cada vegada són més sofisticats. En aquest cas, els ciberdelinqüents van aprofitar la confiança que genera el Metro de Madrid i el seu abonament de transport, un servei utilitzat per milions de persones cada any.

El que més preocupa d'aquest tipus d'estafes és que estan ben dissenyades per semblar verídiques. Els estafadors tenen cura de cada detall perquè els usuaris ingressin les seves dades sense sospitar. L'adreça de la web fraudulenta sol semblar gairebé idèntica a l'oficial, amb lleugers canvis que poden passar desapercebuts si no es revisen minuciosament.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
La pàgina web del missatge és falsa | Ptnimages, Leung Cho Pan

Com identificar una estafa d'aquest tipus

A l'hora d'identificar aquest tipus d'estafes, hi ha diversos aspectes clau que poden alertar els usuaris. Primer, sempre és fonamental comprovar l'adreça web on porta l'enllaç. En el cas del Metre de Madrid, qualsevol sol·licitud d'abonament o informació oficial s'hauria de fer a través del seu domini oficial, pertanyent al Consorci Regional de Transports de Madrid.

Segon, el to també és un indicatiu. Quan un missatge sembla massa alarmant o premeu per actuar ràpidament, és possible que es tracti d'un intent d'estafa. Les institucions oficials no solen recórrer a tàctiques de pressió i, al seu lloc, proporcionen opcions clares per verificar la informació.

Aquest cas en particular ha encès les alarmes a causa del nombre de persones que podria haver estat afectat. Les autoritats recomanen sempre verificar qualsevol informació abans d'introduir dades personals o bancàries en una pàgina web. Amb un sol clic, els estafadors es poden fer amb informació que després utilitzaran per cometre estafes econòmiques.