No deixis que te la colin! Para atenció a les monedes d'euro que arriben a les teves mans: podrien estafar-te sense que gairebé te n'adonis. Així és, i és que saber detectar aquestes peces falsejades és primordial per evitar enganys. Per això, et donem el truc de la mà del Banc d'Espanya que t'ajudarà a reconèixer-les. Tan sols n'hi haurà prou de fixar-te en una simple paraula.
Les estafes estan a l'ordre del dia i, per molt òbvies que puguin semblar, ningú està exempt de caure-hi. En aquesta ocasió, ens centrem en el frau amb les monedes, una estafa que segueix sent molt present avui dia.
L'estafa amb les monedes a Espanya
Les formes de fer pagaments han evolucionat. L'ús de diners en efectiu ha passat en un segon pla per a molts, donant pas a les targetes de crèdit i al sistema Bizum. I és que, si hi ha alguna cosa en què coincideixen la majoria dels usuaris, és que aquestes eines digitals són molt més còmodes i eficaces.
Tot i això, les monedes i els bitllets segueixen persistint al mercat monetari, situant-se com un dels mètodes de pagament més habituals a Espanya. Un fet que va com a anell al dit per als estafadors, ja que els permet continuar fent una de les pràctiques d'estafa més comunes: la falsificació.
Tot i l'esforç dels organismes per acabar amb aquest frau, es manté com un exercici pràcticament incontrolable a causa de l'alta velocitat de circulació i intercanvi de les peces. Amb això acaba recaient en mans dels usuaris la responsabilitat de detectar l'autenticitat d'una moneda. Però, com es pot esbrinar?
La paraula que ha d'aparèixer sempre a les teves monedes
José Manuel Tarifa, expert de la Unitat d'Anàlisi de Moneda del Banc d'Espanya, comparteix un truc ben senzill per saber identificar la veracitat d'aquestes peces. Per això, només cal fixar-te bé en els petits detalls que contenen. En concret, només caldrà parar atenció a una simple paraula.
Si a les teves monedes no apareix gravada la paraula 'Euro' o 'Euro Cent', significa que es tracten de peces falses. O, més ben dit, potser són autèntiques, però que pertanyin a altres països fora de la zona de l'euro. I és que, com hem esmentat altres vegades, hi ha monedes molt similars a les d'euro, però amb un valor molt inferior.
Però aquesta no és l'única pauta per detectar monedes falses. Al mateix vídeo compartit pel Banc d'Espanya, l'expert fa referència a la regla dels 5 passos. A més de l'origen, també puntualitza altres característiques com ara el gir de la moneda, la concordança, la rugositat i el magnetisme.
Gairebé 50.000 € defraudats amb monedes durant el 2022
Normalment, quan paguem en efectiu i ens tornen el canvi en monedes, no solem fixar-nos-hi. Com que es tracta de peces de poc valor econòmic, passem per alt que es puguin tractar de falsificacions.
Tot i això, encara que pugui semblar un import insignificant, la quantia total que acumula aquest frau anualment no deixa indiferent ningú. Sense anar més lluny, les dades publicades pel Banc d'Espanya reflecteixen que l'últim any es va arribar a defraudar fins a 49.472,50 euros en monedes d'1, 2 i 0,50 euros.
En total, durant l'any passat, 2022, es van detectar unes 26.175 monedes en euro falses en circulació a Espanya. La majoria, les més falsificades solen ser les monedes de 2 euros. Cal destacar, però, que aquesta estafa està mantenint una tendència a la baixa respecte als darrers cinc anys.
Segons les xifres que comparteix el Banc d'Espanya, el 2018 la quantitat de monedes falses detectades va ser de 49.473 unitats. La suma del valor econòmic total va arribar a assolir els 97.255 euros, pràcticament el doble que la quantia defraudada el 2022.