Una nova modalitat de frau ha començat a circular a WhatsApp. Delinqüents es fan passar per empleats de Google LLC per guanyar-se la confiança de les víctimes i fer l'estafa. Tot comença amb un missatge prometent grans guanys setmanals o seleccionant l'usuari per a un suposat projecte exclusiu de la companyia.
Així generen la confiança
Quan la víctima respon al missatge, és agregada a un grup de WhatsApp amb altres persones que, suposadament, ja estan guanyant diners gràcies a aquesta oferta. Aquestes persones, que en realitat formen part de l'esquema, comparteixen testimonis falsos sobre com els seus ingressos s'han incrementat des que es van unir al projecte.
Això genera una sensació de credibilitat i confiança en la víctima, portant-la a creure que realment està davant d'una oportunitat legítima.
Després de guanyar-se la confiança de la víctima, els delinqüents comencen a sol·licitar informació personal com a nom complet, número d'identificació, adreça i altres dades sensibles. Amb aquesta informació, els estafadors poden accedir a comptes bancaris o cometre altres tipus de fraus.
Finalment, se li demana a la víctima que faci un dipòsit per accedir a noves tasques o suposats beneficis que li permetran guanyar encara més.
El final de l'estafa
Quan els ciberdelinqüents aconsegueixen robar tant la informació com els diners de la víctima, l'eliminen del grup de WhatsApp i tallen tota forma de comunicació. La persona, en adonar-se de l'engany, ja ha perdut tant els estalvis com la confiança.
Aquest tipus d'estafa a través de WhatsApp es tornen més comuns. Aprofitant la facilitat amb què els delinqüents poden crear grups i contactar un gran nombre de persones.
Les promeses de diners fàcils i ràpids solen ser un ganxo eficaç. Però és important tenir present que empreses legítimes com Google mai no operen així.
Els delinqüents aprofiten plataformes populars com ara WhatsApp per llançar estafes dirigides a un ampli nombre d'usuaris. Aquestes tàctiques es basen en la suplantació d'empreses reconegudes i en l'ús de testimonis falsos que creen una il·lusió de seguretat i d'èxit econòmic.
Les víctimes, en veure missatges i suposades proves de guanys, cauen al parany, proporcionant informació personal valuosa i realitzant dipòsits amb l'esperança d'obtenir beneficis ràpids. És vital estar alerta i desconfiar de qualsevol oferta que prometi grans sumes de diners de manera immediata.