Persona enviant un missatge per whatsapp

Les 3 estafes a Catalunya que tenen els Mossos preocupats i que has d'evitar sí o sí

Les 3 estafes més freqüents que has de conèixer per evitar caure-hi

No cal dir que les estafes estan a l'ordre del dia. I és que no es tracta, ni de bon tros, d'un mètode nou amb què els delinqüents intenten aconseguir tots els teus diners.

Però el que sí que és veritat és que, amb l'arribada, cada cop més, de les noves tecnologies, els lladres veuen com van sorgint també noves maneres de robar i estafar els ciutadans.

De fet, els Mossos d'Esquadra han advertit ara a través del seu compte de Twitter de 3 dels mètodes més utilitzats pels ciberdelinqüents i que has de conèixer per evitar caure a les estafes.

1. Phishing

La primera que destaquen és el phishing, un tipus de ciberestafa que es duu a terme a través del correu electrònic. Els delinqüents actuen suplantant una companyia, una empresa o un organisme públic demanant informació privada i confidencial, com les teves dades personals i també bancàries.

O, sovint, et demanen que facis clic a un enllaç, on et porten fins a una mena de formulari que has d'omplir amb la informació que ells necessiten per poder accedir als teus comptes.

2. Smishing

Una altra tècnica que fan servir molt els delinqüents és l'smishing. Es tracta d'un mètode molt semblant a l'anterior, però que es diferencia en el fet que es duu a terme a través d'un SMS.

De fet, és força freqüent últimament. També suplantant un banc o un altre organisme, els estafadors envien un link per demanar-te les teves dades bancàries, amb l'objectiu de fer-se ràpidament amb els teus estalvis.

Imatge d'una persona fent servir un telèfon mòbil.
Les estafes a través d'Internet estan a l'ordre del dia. | PIXABAY

3. Vishing

Per últim, es troba el vishing. Aquest mètode es caracteritza per fer servir una trucada telefònica o també un missatge de veu per robar-te. Potser es tracta d'una tècnica menys comuna que la resta, però que has de conèixer per evitar caure-hi.

Sovint, t'indiquen que la teva targeta de crèdit està sent utilitzada de forma fraudulenta i que, per tant, has de verificar el compte facilitant els dígits de la targeta.

La policia ja ha advertit moltes vegades que mai un banc o qualsevol altre organisme et demanarà que els hi facilitis informació confidencial, com és el cas de contrasenyes o altres dades bancàries.

Si sospites que qui t'està demanant certa informació podria tractar-se d'un ciberdelinqüent, el millor seria posar-se en contacte amb l'organisme oficial abans de respondre, facilitar dades personals o fer clic a algun enllaç.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!