Muntatge amb una imatge de gent caminant pel carrer i unes mans amb bitllets

La multa desconeguda de fins a 450 € per travessar el carrer a Catalunya

Denuncien la multa insòlita que haurà de pagar un ciutadà

Al centre de la ciutat de Barcelona ha passat un fet insòlit i indignant per a molts, només fa tot just uns dies. Després que entrés en vigor fa un temps, concretament el 2015, la Llei Mordassa, la Guàrdia Urbana de Barcelona s'ha posat massa seriosa.

El que ningú esperava és que les autoritats multessin una persona per desobeir un agent que li va ordenar pujar a la vorera quan travessava el carrer. Sens dubte, quelcom fora del comú i que ha portat conseqüències més que notables al ciutadà en qüestió.

Una situació realment estranya que denunciava la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) el darrer dimecres 24 de maig. Certament, aquesta associació denuncia la «discrecionalitat de la Guàrdia Urbana de Barcelona» aplicant aquesta llei, que recordem que va aprovar el Partit Popular ja fa uns quants anys.

La multa de 450 € a un vianant per travessar el carrer

La FAVB ha lamentat el que ha passat amb aquest cas «inversemblant», així ho ha dit, de l'activista del moviment veïnal Joan Maria Soler. Aquest membre de l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i de la FAVB ha estat multat amb 450 €. I tot després de l'aplicació de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana.

Dos agents de la Policia Nacional d'esquena
Un ciutadà ha estat multat per desobeir les autoritats mentre travessava un carrer. | Cedida

De fet, tots els catalans coneixen l'esmentada Llei Mordassa. Això sí, la FAVB no va callar davant d'allò que considerava una injustícia. Així, ha denunciat a través d'una nota de premsa que no estan disposats a permetre que es multi un ciutadà per «travessar el carrer».

Aquesta associació creu que la multa ha estat imposada per «la seva desobediència a una ordre de la Guàrdia Urbana de tornar a pujar a la vorera. Ha passat quan estava travessant a peu el carrer Espronceda, sense que la gent verbalitzés cap mena d'explicació que justifiqui aquesta ordre insòlita».

La veritat és que aquesta desobediència va provocar, en primer lloc, una multa que li enviarà la DGT, per no obeir les ordres d'un agent que regula la circulació. En segon lloc, es va aplicar l'anomenada Llei Mordassa amb una altra sanció que va assolir els 250 € per una suposada falta de respecte i consideració a un agent del Cos.

Denuncien la «prepotència policial» després de multar amb 450 € un activista

La FAVB exposa que «multar amb 450 € una persona per una cosa tan trivial va més enllà de considerar-se una anècdota». A més, lamenten l'«alta discrecionalitat que proporciona aquesta llei a les forces d'ordre públic per utilitzar-ne l'autoritat».

Muntatge amb una imatge de la ciutat de Barcelona i unes mans amb bitllets
La multa imposada a un activista provoca la denúncia de la FAVB. | España Diario TIPS, Getty Images

No han tret importància a l'enrenou que va provocar l'aprovació d'aquesta llei «pel potencial repressor». Alhora, la FAVB no està conforme amb la seva aplicació contra «moltes expressions dissidents, com ara les resistències contra els desnonaments i altres formes de protesta tan inofensives com, per exemple, posar una paradeta amb propaganda per convocar una manifestació».

«Tot indica que la normalització de la discrecionalitat en l'ús d'aquesta llei ha comportat un augment de la impunitat en l'actuació dels cossos policials i l'apliquen en qualsevol ocasió fins a arribar a l'absurd. I això afecta tota la ciutadania. La prepotència en l'aplicació de les funcions ha de ser erradicada d'uns cossos de seguretat que han d'assumir que són uns servidors públics», apunta la FAVB en un comunicat contundent.

Finalment, posen el focus que «la conflictivitat social, en aquesta època de crisi, no justifica de cap manera l'augment de l'autoritarisme». Amb tot, «això és responsabilitat política dels seus responsables. Parlem de la Guàrdia Urbana, Albert Batlle; i del dels Mossos d'Esquadra, Joan Ignasi Elena. Aquests han de comprometre's a depurar les males pràctiques», finalitza la nota de la FAVB.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!