Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una veïna de Reus camina sola per un carrer de la ciutat

Els 7 estats d'ànim que tindrem durant la quarantena

Els experts asseguren que encara ens queda superar la meitat d'ells

Una Veïna de Reus camina sola per 1 carrer de la ciutat
Les set fases d'estat d'ànim que provoca la quarantena | Laia Solanellas

Fa més d'un mes que estem confinats, des que el 14 de març passat Pedro Sánchez decretés l'estat d'alarma a conseqüència de la pandèmia de la covid-19. Una situació extraordinària i del tot desconeguda que ens sumia en un estat d'incertesa davant el que estava passant i el que estava per arribar.

Tots els programes van començar a informar sobre l'avanç de l'epidèmia mentre vèiem de reüll com els països que feia mesos que lluitaven contra la malaltia, prenien mesures restrictives que no trigarien a aplicar-se al nostre.

Les xifres de contagis pujaven i els morts cada vegada eren més, quelcom que provocava que la por per un enemic invisible comencés a fer efecte en nosaltres. L'economia es veurà sens dubte afectada, però el confinament també té un efecte en l'àmbit psicològic en les persones que no ha trigat a aflorar.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Ipsos Xina, una empresa d'investigació de mercats, assegura que són set les fases per les quals passarem durant la quarantena: incredulitat, preparació, ajust, aclimatació, resistència, alleujament i por.

La incredulitat va ser la primera a aparèixer. Ens enfrontàvem a una situació desconeguda, sense precedents, de la qual ens arribava molta informació que en algunes ocasions era falsa, quelcom que va provocar por i confusió.

Arriba llavors el moment de tenir tot el necessari per fer front al que estava per arribar, donant pas a la segona fase: la preparació. Botigues i supermercats van ser els primers a experimentar aquesta fase amb una allau de clients disposats a posar fi a les existències de productes.

Amb els dies, ens vam començar a acostumar a les mesures de restricció que ens imposen i a crear noves rutines que s'adaptin a la situació. És el que es coneix com la fase d'ajust, segons l'estudi d'Ipsos, és la fase en què actualment ens trobem la majoria dels espanyols.

La quarta fase és la coneguda com aclimatació. Es produeix quan, un cop establertes les noves rutines, fem el possible per seguir-les i així acabar amb l'avorriment. És el moment de crear noves idees amb les quals passar el temps i buscar el costat bo del dia a dia.

No obstant això, no tot és positivitat i acceptació, ja que amb les relacions socials minvades i en haver de romandre tancats a casa sense la vida social de la qual gaudíem abans, fa que la tensió augmenti. És el que es coneix com la fase de resistència.

L'alleujament arriba amb l'arribada de bones notícies, com ara una baixada dels contagis o l'obertura d'alguns comerços. Comencem a sentir que la fi està més a prop.

Finalment tenim la fase de la por. Tot ha acabat, podem sortir al carrer però això comporta que ens enfrontem a les conseqüències d'allò que ha passat, com la pèrdua de la feina o la situació econòmica.