Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de Putin i les seves filles

Els Estats Units propinen el revés definitiu a les dues filles de Vladimir Putin

Putin té previst plantar cara als seus enemics

Vladimir Putin ha rebut un dur atac per part dels Estats Units, i a més on li fa més mal. Joe Biden ha decidit sancionar les dues filles del president de Rússia. Una de les mesures que adoptaran serà el bloc de tots els béns que tinguin al país, a més de tallar els seus moviments bancaris.

Com és lògic, aquesta postura no ha agradat gens al Kremlin. Les decisions adoptades «ni s'entenen ni s'expliquen», van apuntar des de Moscou. Prometen que no es quedaran de braços plegats i respondran «sense falta i ho faran de la manera que es consideri oportuna».

Però el càstig no seria només cap a les filles de Putin. També haurien posat el focus en la dona i la primogènita del ministre d'Exteriors i en diversos membres del consell de seguretat del Kremlin.

«El camí adoptat de restriccions contra les famílies de dirigents russos parla per si mateix. Amb prou feines això mereix una explicació», assenyalen. Consideren que és «difícil d'entendre i d'explicar», va recalcar el portaveu de la Presidència russa.

Val a dir que les filles del president de Rússia no tenen un perfil públic al seu país. Són pràcticament unes desconegudes per a la majoria de la població. Una seria Ekaterina Tijonova, que segons diferents mitjans occidentals, estaria treballant a la Universitat estatal de Moscou.

L'altra utilitzaria la identitat de María Putina. En qualsevol cas, totes dues eviten fer servir el cognom del pare per por de possibles represàlies. El mandatari rus no va voler confirmar ni desmentir aquestes informacions, però la reacció del Kremlin els delata.

Imatge de Vladímir Putin sostenen un micròfon durant un acte a Rússia
Vladimir Putin amenaça els que castiguen la seva família | EP

D'una manera tàcita acaben d'admetre el parentiu amb Putin. Queda per comprovar quines mesures adopten per plantar cara als Estats Units.

Les sancions a Rússia han estat una constant des que esclatés la guerra. Moscou assegura que ha aconseguit esquivar els efectes dels càstigs pensats per destruir el seu sistema financer. Però aquestes penes a la família del dirigent rus són relativament recents.

El govern de Biden va optar per sancionar Putin i el seu ministre d'Exteriors quan va començar la invasió a Ucraïna. Però tenen la sospita que amaguen els seus béns darrere d'amics i familiars, per la qual cosa és complicat fer-los mal en aquest sentit.

El portaveu de la Presidència, Dimitri Peskov, va recordar que les respostes per part de Rússia no trigaran a arribar. Però des del febrer se'ls va acumulant la feina amb tots els càstigs imposats.

Entre altres coses s'inclou la desconnexió parcial del país del sistema SWIFT, a més de la immobilització de les reserves del Banc Central. Alguns estats també han sumat l'embargament sobre la importació de petroli rus. Caldria afegir-hi, a més, les restriccions imposades per Occident quant a l'exportació d'articles russos.

Imatge de cadàvers a Ucraïna.
Rússia continua amb els seus atacs sobre Ucraïna | Europa Press

 

Vladimir Putin, contra les cordes

Vladimir Putin no sembla disposat a rendir-se. Té gran part del món posicionat en contra, però això no és motiu perquè recapaciti. Fins i tot Youtube s'ha proposat limitar les comunicacions allà.

La plataforma va bloquejar l'enregistrament de vídeo d'una roda de premsa de la portaveu d'Exteriors per violar la política de la companyia. Van explicar que «els nostres principis prohibeixen el contingut que nega o menyscaba la importància d'episodis de violència documentats».

Això va ser catalogat com «un acte de censura digital» per part del Govern de Rússia. Insisteixen que els seus atacs estan dirigits a inutilitzar infraestructures militars, però les imatges demostren el copejament que es fa a civils.

Putin torna a trobar-se un altre obstacle al camí amb les sancions a les seves filles. Les mesures s'aniran empitjorant amb el temps si no cessa en els seus atacs.