Dos sanitaris a un hospital

Descobreixen el gran risc que tenen les persones infectades amb òmicron

La immunitat en els contagiats per òmicron podria durar tan sols uns tres o quatre mesos

És innegable que la situació epidemiològica a Espanya avança favorablement. Des de fa uns mesos, s'ha registrat un descens en els contagis de Covid-19 i en les dades d'incidència acumulada per cent mil habitants. Un fet que va influir considerablement a la retirada de la majoria de restriccions que encara seguien vigents a principis d'any.

El mes de febrer passat es retirava la mascareta en exteriors i l'obligatorietat de les quarantenes per a les persones contagiades del virus, tant vacunades com no vacunades. I aquest dimecres s'anunciava que les mascaretes deixaran de ser obligatòries a interiors el proper 19 d'abril, per tant, només es farà servir la mascareta als centres sanitaris i sociosanitaris, i al transport públic.

Tot i això, investigadors de l'Hospital Universitari d'Hèlsinki avisen sobre l'escassa immunitat en les persones contagiades amb la variant òmicron. «Recuperar-se d'òmicron proporciona una immunitat d'almenys un 50% durant un període de quatre mesos. A partir d'aquí, el risc d'infectar-se és més alt», adverteix Lasse Lehtonen, director de diagnòstic del districte d'hospitals de la universitat finlandesa.

Una dona mirant cap a un costat amb la mascareta posada.
La immunitat en els contagiats per òmicron decau als tres o quatre mesos | Pixabay

Una de les investigadores de la Universitat de Witwatersrand va apuntar en una sessió informativa de l'Organització Mundial de Salut (OMS) que «la infecció prèvia solia protegir contra la variant delta i ara amb òmicron no sembla que sigui el cas».

La importància de les vacunes

Així, insta la població que es vacuni de nou. La vacunació ha demostrat ser eficaç per prevenir possibles contagis de SARS-CoV-2 quan encara sorgeixen noves variants de la malaltia. Lehtonen va explicar que «les vacunes semblen brindar una millor protecció contra les formes greus de la malaltia que la immunitat natural. D'aquesta manera, vacunar-se contra la Covid-19 és beneficiós».

Malgrat tot, els contagis per coronavirus a Finlàndia han augmentat. Des de divendres passat, s'han registrat 6.000 casos nous. Segons les autoritats sanitàries del país, ja són 889.000 contagis els que s'han registrat des de l'inici de la pandèmia, el març del 2020. Tot i això, Eeva Ruotsalainen, subdirectora de l'Hospital Universitari d'Hèlsinki, ha declarat que «la retirada de restriccions va coincidir amb l'increment de contagis».

Fotografia d'una enfermera preparant una vacuna.
Les vacunes protegeixen contra les formes greus de la Covid-19 | GTRES

Els símptomes per reinfecció amb òmicron

Després del contagi amb òmicron, els símptomes en tornar a patir la malaltia són similars als que presenta la variant original. Els pacients que s'infecten per primer cop de Covid-19 amb aquesta variant podrien presentar uns símptomes molt semblants.

Una noia amb un termòmetre tocant-se el front
La febre és un dels símptomes causats per la reinfecció amb òmicron | Canva

La simptomatologia més comuna és febre superior als 37,8 °C, esternuts, dolors musculars, nàusees i vòmits, mal de coll i de cap, i fatiga. Cal destacar, a més a més, que les persones que es van infectar inicialment amb la variant òmicron solen ser més joves que les que es van infectar amb la variant anterior.

Un fet que redueix considerablement les seves probabilitats de ser ingressats a un centre hospitalari i de presentar un quadre greu en cas d'infectar-se una altra vegada de la malaltia.