Façana de l'Agència Tributària

Hisenda envia un avís a centenars de milers de persones: molt de compte

Hisenda es posa seriosa amb més de 700.000 persones

Hisenda ha estat molt clara amb els propietaris dels pisos que estan llogant els seus immobles. I és que els ha advertit de manera contundent que han d'incloure aquest tipus de rendes a la seva declaració anual.

«D'acord amb les dades de què disposa l'AEAT, vostè ha fet operacions de lloguer. Us recordem que, en cas d'haver percebut rendes per aquest motiu, s'han d'incloure a la vostra declaració, així com qualsevol classe de renda per la qual hagi de tributar i no consti a les seves dades fiscals», diu a l'avís d'Hisenda.

Un text que Hisenda ha enviat als 713.000 contribuents amb pisos de lloguer. Els vol recordar que han de pagar impostos pels possibles ingressos que hagin percebut per aquest concepte.

Hisenda envia un avís seriós a milers d'arrendadors

Aquest és un dels objectius de l'Agència Tributària en el marc de la campanya de la Renda 2021 que va començar aquest dimecres. Aquest any, Hisenda ha augmentat un 80% els avisos respecte a l'exercici previ, on es van fer 400.000 advertiments.

Casa de joguina amb un interrogant
Hisenda ha estat molt clara amb els propietaris dels pisos | GTRES

Amb aquests advertiments, Hisenda no vol que es regularitzin possibles exercicis passats. I és que, en aquest cas, es formalitzaria mitjançant una declaració paral·lela. Es cerca que declarin pels ingressos corresponents a la campanya de renda d'aquest any.

«Els avisos sobre lloguers es nodreixen de la informació de fiances subministrada per les comunitats autònomes. La informació que es torna a rebre, des de meitat de l'any, a través del model 179 d'arrendaments turístics, ja s'incorpora directament a les dades fiscals. Així , no es requereix un avís específic», diu l'avís de l'organisme dirigit per Jesús Gascón.

També creixen els avisos als inversors de criptomonedes

Cal assenyalar que els tocs d'atenció als arrendadors no són els que han crescut més. Amb tot, els avisos a inversors en criptomonedes han passat de 14.800 de l'any passat als 233.000 de l'actual curs. La veritat és que s'han multiplicat per 15.

Per a aquest tipus d'inversors, l'advertiment és el següent. «L'Agència Tributària disposa d'informació sobre operacions realitzades amb monedes virtuals. Si hagués fet operacions de venda de monedes virtuals, recordeu que ha de declarar el guany o pèrdua patrimonial».

Jesús Gascón el director d'hisenda
Jesús Gascón, director general de l'Agència Tributària | Europa Press

I és que cada cop són més les persones que inverteixen en aquest tipus de negoci. A més a més, s'ha observat que la informació per part de les entitats bancàries ha crescut notablement.

«El nombre d'avisos sobre monedes virtuals és molt superior al de l'any anterior. El motiu pel qual la xifra augmenta sobre la corresponent a la campanya passada és perquè s'ha ampliat la informació enviada per les entitats financeres, fet que fonamentalment es correspon amb l'increment produït a l'operativa amb monedes virtuals en els darrers temps», sosté l'Agència Tributària.

I els contribuents amb rendes a l'estranger?

Per si no n'hi hagués prou, hi ha un altre tipus d'espanyols que vol tenir controlats l'Agència Tributària. Parlem d'aquells que tenen rendes a l'estranger.

Això sí, el nombre d'avisos és menor que l'any passat per una raó. «Després de diversos anys d'avisos a partir de la informació de la Directiva de Cooperació Administrativa [DAC], ara es redueix el nombre per concentrar aquests avisos en la informació més recent rebuda», exposa l'organisme.

Façana d'una oficina de l'Agència Tributària
L'Agència Tributària té al punt de mira a tota mena de contribuents | El Norte de Castilla

Sumant tots els avisos per rendes a l'estranger, aquests arriben als 850.000, que si s'afegeixen als citats per immobles i criptomonedes, sumen 1,8 milions d'advertiments.

Així, la recaptació d'Hisenda podrà arribar a un màxim històric nou. La ministra Montero va posar sobre la taula una xifra de 232.352 milions. Un fet que Jesús Gascón va apuntar aquest dimecres en la seva compareixença al Congrés que s'aconseguirà «sense gaires problemes» després d'un començament del 2022 «molt positiu».