Una expedició científica de l’Universitat de Baylor, a Texas (EUA), ha trobat una massa anòmala a la cara oculta de la Lluna que podria tenir metalls estrellats sota la Conca Aitken del satèl·lit. Aquest estudi a ser publicat a la revista ‘Geophysical Research Letters’.
«Una de les possibles explicacions de la presència d’aquesta massa és que el metall que va formar aquest cràter estigui encara incrustat al mantell de la Lluna», explica l’autor principal de l’estudi, Peter B. James. Juntament amb altres investigadors, el científic va estudiar les dades extretes per la missió científica lunar ‘El Laboratori Interior i de Recuperació de Gravetat’ i va fer la comparativa amb la topografia del satèl·lit lunar.
«El metall de l’asteroide que va formar aquest cràter encara està incrustat al mantell de la Lluna; vam descobrir una quantitat de massa inesperadament gran, d’uns cent quilòmetres, sota la Conca Aitken», explica James.
#Baylor co-research has found a mysterious large mass of material under the moon's largest crater — and it may contain metal from an asteroid ??: https://t.co/OldmEvK4iFpic.twitter.com/RD91yAcHnw
— Baylor University (@Baylor) 10 de junio de 2019
Més teories sobre l’estranya massa lunar
Una altre teoria rau en què aquest metall sigui en realitat una concentració d’òxids densos de l’última etapa de la solidificació de l’oceà de magma del satèl·lit. El principal investigador de l’expedició creu que aquesta massa de la Lluna és més o menys cinc vegades més gran que l’illa de Hawaii.
La conca Aitken es tracta d’una de les majors estructures d’impacte del sistema solar. En primera posició trobem la Conca Borealis de Mart. Aquesta primera té un diàmetre de 2.500 quilòmetres i una profunditat de 12 quilòmetres.
A través d’un telescopi hi ha la possibilitat d’observar la vora d’aquesta estructura des de la Terra, ja que es tracta d’una gran cadena de muntanyes que abasteix l’àrea del pol sud lunar. Aquesta serralada està il·luminada pel sol gairebé sempre.