Una professional sanitària realitzant una prova a una pacient durant un cribratge a Barcelona

Un nou estudi aclareix què passa amb les persones que es contagien 2 cops de Covid

Una de les majors preocupacions sobre les vacunes era saber si les persones immunitzades podien transmetre el virus si tornaven a agafar-lo

Un nou estudi ha intentat aclarir què passa amb les persones que es contagien un cop amb l'actual coronavirus SARS-CoV-2, superen la malaltia, i tornen a contagiar-se després, especialment sobre la qüestió que més preocupa ara que han arribat les vacunes: si aquestes persones tornen a ser contagiadores. Els investigadors de la facultat de Veterinària de la Universitat Estatal de Kansas, als Estats Units, van publicar el seu treball a 'bioRxiv', tot i que encara no ha estat revisat, i indiquen que es van realitzar proves en gats que havien estat exposats al coronavirus per comprovar si tornaven a infectar-se. Una investigació prèvia de la mateixa universitat ja va comprovar que els gats són susceptibles de contagiar-se de coronavirus i transmetre'l de manera eficaç.

Tots dos estudis han assegurat, segons els seus investigadors, que els gats es van reinfectar amb coronavirus 21 dies després del primer contagi. Els científics van realitzar després necròpsies als quatre dies, set, i catorze dies des de la segona exposició al virus i van analitzar els teixits de les cavitats nasal, orofaríngia i rectal dels animals per trobar ARN viral. La conclusió de l'estudi va ser que els gats que s'havien contagiat prèviament amb la SARS-CoV-2 podien tornar a encomanar-se, però que els nivells de disseminació de virus eren insuficients per a la transmissió. És a dir, podien tornar-se a contagiar ells, però no podien contagiar altres animals.

Aquest descobriment, de confirmar-se amb nous estudis i després de la revisió de les autoritats i organitzacions científiques de tot el món, podria suposar una alenada d'aire fresc per a les aspiracions dels principals governs de el món de tornar a l'antiga normalitat el més aviat possible. Aquest mes de gener s'ha complert un any des de la primera víctima mortal de la malaltia, confirmada almenys, a la Xina, i del confinament de la província de Wuhan, a la qual seguirien després pràcticament tots els països del món, encara que amb diferent afectació.

Un any després, han arribat ja tres onades del virus, amb la tercera sent la més perillosa en diversos països, entre ells Espanya, ja que han coincidit molts factors que l'han convertit en la pitjor.

Les persones contagiades per segona vegada no transmetrien el virus

Per aquesta raó, l'arribada de les vacunes va fer pensar a la societat que les restriccions, les màscares i les infeccions per Covid-19 tenien els dies comptats, tot i que quedava el dubte de saber si les persones vacunades, i per tant immunes al virus, podien agafar la malaltia i transmetre-la. Diversos estudis ja han avançat que les persones vacunades poden contagiar-se amb Covid-19 i fins i tot emmalaltir, però la vacuna els protegeix d'un agreujament de la patologia, que en la majoria d'aquests casos es passaria amb símptomes lleus, com un típic refredat o una grip.

Els dubtes ara eren si aquestes persones que patien la Covid-19 després d'aconseguir immunitat, ja fos per la vacuna o per haver passat la malaltia prèviament, també poden seguir transmetent la malaltia. De fer-ho, les mesures i restriccions imposades haurien de seguir vigents molt de temps, potser anys, fins que el 100% de la població o un percentatge proper ja estigués vacunat. Amb aquest descobriment, si es confirma, la campanya de vacunació actual en molts països aconseguirà ja un percentatge significativament alt de persones immunitzades que no podrien transmetre el virus encara que l'agafessin, de manera que les restriccions podrien suavitzar-se.

A Espanya, per exemple, Sanitat ha posat l'estiu com la data en la qual un 70% de la població podria estar ja vacunada, cosa que ha donat esperances a creure que la propera tardor seria molt diferent a l'anterior, i especialment el Nadal.