El Ministeri de Sanitat va publicar el passat divendres, 22 de gener, el seu habitual informe sobre la incidència de la Covid-19 a casa nostra, i més enllà de les xifres habituals, com els contagis, la incidència acumulada o l'ocupació dels hospitals, també inclou una taula que mostra en quins llocs s'estan produint la majoria de brots i casos que s'han detectat en l'última setmana.
Segons les dades aportades pel Ministeri, des del divendres 15 de gener fins al divendres dia 22 es van notificar a Espanya 2.279 brots nous de Covid-19 que van generar 16.352 positius. De tots ells, 7.303 infeccions es van donar en l'àmbit social i en les reunions familiars, cosa que suposa un 44% del total. Des que va finalitzar la desescalada el passat 21 de juny, a Espanya s'han registrat 29.027 brots dels que han sorgit 246.500 casos.
Concretament, des del final de la desescalada s'han detectat 8.125 brots amb 58.102 casos associats que s'han produït en l'àmbit social; 5.659 brots amb 35.540 casos associats produïts en l'àmbit familiar entre persones no convivents; 5.093 brots amb 45.571 casos associats dins de l'àmbit considerat mixt; 3.397 brots amb 32.506 casos en l'àmbit laboral; 2.579 brots amb 41.792 casos en centres sociosanitaris; 2.545 brots amb 15.827 casos en centres educatius; 769 brots amb 7.912 casos en centres sanitaris; i 331 brots amb 3.390 casos en col·lectius socialment vulnerables, als quals cal sumar 529 brots i 5.860 casos associats a 'Altres'.
Restriccions per tallar les interaccions socials
Aquestes dades mostren que la principal causa dels augments de contagis dels últims dies segueixen sent les reunions d'àmbit familiar i social, cosa que explica per què moltes autonomies han dirigit les seves restriccions a tallar aquestes cadenes. L'última va ser Madrid, que va anunciar aquest mateix divendres la prohibició de reunions de persones no convivents dins de les llars tot i que, fins ara, ha estat una de les regions amb mesures 'menys dràstiques'. La mateixa mesura s'aplica ja a Múrcia i Astúries, i s'aprovarà pròximament en altres, com el País Valencià.
En les últimes setmanes, a més, s'ha intentat imposar un toc de queda abans de l'hora actual, demanant autorització al govern central, encara que de moment no s'ha aconseguit. Només Castella i Lleó ha aplicat la mesura, avançant el confinament nocturn a les 20.00 hores, tot i el rebuig de l'executiu, que va posar un recurs davant del Tribunal Suprem. La intenció dels governs autonòmics és obligar la població a tornar abans a casa, i així evitar interaccions socials, especialment les de l'àmbit del domicili. Així i tot, algunes autonomies no permeten a la gent ajuntar-se en una casa, però segueixen permetent que s'ajuntin en un bar o una cafeteria, el que ha provocat crítiques tant dels ciutadans com d'alguns experts.
Precisament un dels arguments de Sanitat per no permetre avançar el toc de queda és que encara hi ha mesures que l'estat d'alarma sí que permet, però que no s'estan aplicant, com el tancament total de l'hostaleria i del comerç no essencial, que només està vigent en algunes autonomies, i de vegades ni tan sols en tot el territori, sinó només en les zones amb major afectació. A la fi, els experts van alertar durant tot desembre, que les trobades socials i familiars, que ja eren la major causa de brots a casa nostra, provocarien una explosió de casos i una tercera onada que res tindria a veure amb la segona, i les dades actuals demostren que tenien raó i que les autoritats, tant el govern central com els autonòmics, haurien d'haver limitat aquest tipus de trobades per evitar la saturació dels hospitals i l'augment de mortalitat.