Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Hospital del Mar estudi cancer pulmo

Un estudi de l'Hospital del Mar troba un mètode perquè els malalts de càncer de pulmó no perdin la memòria

Canviarà la forma d'administrar el tractament per prevenir la metàstasi cerebral en carcinomes de cèl·lula petita

Hospital del Mar estudi cancer pulmo
L'estudi ha estat reconegut com la millor presentació oral en el XX Congrés de la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica | Catalunya Diari

 

Els pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita s'han de sotmetre a radioteràpia cranial com a mesura de prevenció de la metàstasi cerebral. Ara bé, aquesta mesura profilàctica —és a dir, per preservar de la metàstasi— té efectes negatius en la memòria dels pacients. En prop del 70% dels casos es veu afectada i és el principal motiu de rebuig del tractament. 

Un estudi liderat per l'Hospital del Mar demostra, per primera vegada, que protegir una zona concreta del cervell, l'hipocamp, pot evitar aquesta conseqüència del tractament. La confirmació de la tesi  canviarà a la llarga la forma d'administrar aquesta radioteràpia preventiva. «Hem aconseguit que els pacients rebin el tractament òptim sense un efecte perjudicial  en les funcions de la memòria», destaca la doctora Núria Rodríguez de Diós, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar i impulsora de l'estudi.

Molts dels casos estan relacionats amb el tabac

Els carcinomes de cèl·lula petita representen un 20% dels casos de càncer de pulmó. És un tipus de càncer molt associat al tabac  i se sol diagnosticar en fases avançades, quan moltes vegades ja no es pot operar. La radioteràpia i la quimioteràpia tenen un paper molt important en aquest tipus de carcinoma, que és localment agressiu i se sol disseminar a distància, amb metàstasi al cervell en la meitat dels pacients.

És una de les poques situacions en oncologia radioteràpica, assenyala la Doctora Rodríguez de Diós, en què s'administra aquest tractament de forma preventivaal cervell. «Ho fem per  l'elevat risc que tenen els pacients d'aquesta disseminació  i perquè hi ha estudis internacionals publicats fa anys que demostren un benefici en la supervivència dels pacients», subratlla la doctora a l'ACN sobre el treball que ha impulsat.

Hospital del Mar estudi cancer pulmo
L'estudi ha aconseguit demostrar que, protegint una zona del cervell, s'eviten efectes perjudicials cap a la memòria | Catalunya Diari

 

Hipocamp, zona relacionada amb la memòria i l'aprenentatge

Es tracta d'un estudi de fase III, que ha avaluat si l'opció de protegir l'hipocamp és segura  en comparació amb el tractament tradicional i en què s'han analitzat dades de gairebé 150 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita sense metàstasi cerebral. L'estudi també ha analitzat l'impacte  del nou abordatge del tractament sobre la qualitat de vida dels pacients, els efectes secundaris, la incidència  de metàstasi cerebral, la supervivència  i els canvis en el volum de l'hipocamp.

L'hipocamp és una petita zona situada a la regió central del cervell vinculada, entre altres, a  la memòria i a l'aprenentatge. Estudis anteriors amb pacients amb metàstasi al cervell de diferents tumors primaris ja havien indicat el benefici de protegir aquesta àrea. Les funcions de l'hipocamp també es poden veure afectades per altres aspectes relacionats amb el tractament de la malaltia, com ara la quimioteràpia, o per altres condicionants del pacient, com ara factors vasculars o diabetis. Fins ara, però, no s'havia comprovat en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita, tractats de forma preventiva per evitar l'expansió del tumor al cervell.

Resultats de l'estudi

Durant dos anys  s'ha fet un seguiment dels pacients, que s'han sotmès a diverses proves, com ressonàncies magnètiques per veure l'evolució de la dimensió de l'hipocamp i tests de memòria. Els resultats indiquen que, en el grup de pacients en què es protegeix l'hipocamp, «no només es conserva la memòria al cap de tres mesos, sinó que es manté fins i tot dos anys després de rebre la radiació», destaca la doctora Rodríguez de Dios.

A més, les imatges del cervell, analitzades per la Fundació Pasqual Maragall, mostren que en els casos en els quals s'irradia tot el crani, l'hipocamp s'atrofia. Pel que fa a la resta d'aspectes analitzats, ha quedat demostrat que no hi ha diferències en supervivència amb els malalts que van rebre radioteràpia a tot el cervell. A la vegada, es confirma que la incidència de metàstasi a l'hipocamp és molt baixa.

Hospital del Mar estudi cancer pulmo
Aquest canvi en el tractament requerirà més temps de metges, de radiofísics i de tècnics | Catalunya Diari

 

Canvi en la pràctica clínica

Els estudis en fase III com aquest impliquen, a la llarga, canviar la pràctica clínica. «Els treballs que demostren els beneficis de la protecció de l'hipocamp obligaran a canviar el tractament tradicional, és a dir, que la radiació cranial profilàctica amb protecció de l'hipocamp sigui el tractament habitual d'aquests pacients», afirma la impulsora de l'estudi.

La protecció d'aquesta àrea del cervell només és possible amb equips avançats, que permeten modular l'abast i la dosi de la radiació que s'emet a cada zona. «Fer aquest tipus de tractament implica més temps per als metges  delimitant volums, més temps per al radiofísic per planificar el tractament i un requeriment més important per als tècnics a les unitats de tractament i per als equips», assenyala aquesta metgessa adjunta del Servei d'Oncologia Radioteràpica.

Col·laboració de dotze hospitals de l'Estat

L'estudi l'ha promogut el  Grup d'Investigació Clínica en Oncologia Radioteràpica (GICOR), en col·laboració amb el  Grup Oncològic Càncer de Pulmó de la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (GOECP-SEOR). Hi han col·laborat  dotze centres de l'estat espanyol, a banda de l'Hospital del Mar. Són l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l'Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la, el Complex Assistencial de Salamanca, l'Hospital Universitari Quirónsalud de Madrid, l'Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla, l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz de Madrid, el Complex Hospitalari de Navarra, l'Hospital Universitari Rey Juan Carlos de Móstoles, l'Hospital Ruber Internacional de Madrid, l'Hospital Universitari Araba de Vitòria i l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid.

El treball ha estat reconegut com  la millor presentació oral en el XX Congrés de la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (SEOR) i ha estat seleccionat com a comunicació oral en el congrés de l'American Society of Radiotion Oncology's (ASTRO), que tindrà lloc a Chicago aquest setembre.

També et pot interessar...