Descobert un factor que permet identificar els tumors cerebrals de bon pronòstic

La lesió provoca que el tumor no mori, però tampoc creixi, allargant la vida dels pacients

Aquest nou tractament experimental ataca i bloqueja la proteïna MYC que es localitza dins de les cèl·lules tumorals
La lesió permet que el tumor no mori, però tampoc creixi, allargant la vida dels pacients   | EFE

L'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha descobert una lesió epigenètica que permet identificar aquells pacients afectats per tumors cerebrals que tinguin més esperança de vida. Tenint en compte que la mortalitat del càncer de cervell ronda un 85% en un termini de dos anys des del seu diagnòstic, aquest nou element pot permetre identificar el 15% de tumors cerebrals de bon pronòstic.

L'autor de l'article, el doctor Manel Esteller, exposa que buscant gens amb funcions reguladores de l'expressió del genoma que perdessin la seva activitat en càncer van identificar NSUN5, del qual gairebé no es coneixia res del que feia. Quan van analitzar el seu impacte en els pacients amb glioma es van adonar que «la lesió epigenètica de NSUN5 predeia de forma independent a altres biomarcadors aquest percentatge minoritari de pacients que aniran bé».

Un resultat «sorprenent»

Esteller considera que el resultat va ser «sorprenent» perquè la majoria de vegades el que descobreixen són «factors que indiquen tumors que aniran malament». «Mecànicament, sembla que per selecció evolutiva un tumor cerebral que està a punt d'extingir-se acaba originant l'alteració de NSUN5 que l'enquista, com si estigués parat en el temps, per això aquest càncer progressa menys i la supervivència s'allarga», apunta Esteller. 

  

L'investigador afegeix en un comunicat que «factors del microambient que envolten el glioma, com la falta d'oxigen i la manca de nutrients locals, contribueixen a induir aquesta inactivació de NSUN5 que permet al mateix temps que el tumor no mori, però creixi tan poc que el pacient mostri un bon pronòstic».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari