Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona sotmetent-se al test d'antígens abans d'entrar al Cruïlla, el 8 de juliol del 2021

Un estudi català porta bones notícies per a les persones que han passat la Covid-19

La investigació de l'Institut de Salut Global de Barcelona apunta que els anticossos contra la Covid-19 es mantenen estables o fins i tot poden augmentar amb el pas del temps

Una investigació coordinada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i en col·laboració amb l'Hospital Cínic ha exposat nova informació sobre els anticossos contra la Covid-19. L'estudi ha mostrat que els nivells d'aquests es mantenen o poden arribar a augmentar després de set mesos d'haver-se infectat.

En concret, es va fer un seguiment a una cohort de personal sanitari dels nivells d'anticossos que tenien enfront de la proteïna Spike del SARS-CoV-2. La investigació ha avaluat el nombre d'anticossos que tenien des del març del 2020 fins a l'octubre del mateix any.

La conclusió a la qual han arribat els experts ha estat que els anticossos es mantenen estables. Tot i això, també s'ha vist que al 75% dels casos els anticossos augmenten. Fins i tot, els resultats de l'estudi donarien suport a la idea que els anticossos del refredat comú poden protegir contra la Covid-19.

 

S’han analitzat més de 500 mostres de sang

L’equip liderat per la investigadora de l'ISGLobal, Carlota Dobaño, va seguir des de l'inici de la pandèmia a un grup de treballadors sanitaris del Clínic, en el marc de l'estudi SEROCOV. Als 578 sanitaris que hi van participar se’ls va analitzar la sang.

Aquesta anàlisi es va fer en col·laboració amb els investigadors de la Universitat de Barcelona. A més, es va utilitzar la tecnologia Luminex per a mesurar, a partir de la mateixa mostra, el nivell i tipus d'anticossos IgA, IgM o IgG enfront de sis antígens diferents.

També es va examinar la presència d'anticossos contra els quatre coronavirus que causen el refredat comú. A la vegada també es va analitzar l'activitat neutralitzadora que tenien.

Contagiats a la primera onada i amb un augment dels anticossos

La gran majoria de professionals sanitaris que s'estaven seguint, van ser positius durant la primera onada de la pandèmia. S'ha vist que els anticossos de tipus IgG (incloent-hi els neutralitzadors) es van mantenir amb el pas del temps.

El percentatge d'augment d'anticossos no va ser molt alt: va passar de 13,5% a 16,4%. Tot i això, la coautora sènior del treball, Gemma Moncunill, ha explicat que a partir dels cinc mesos en el 75% de les persones es va observar un augment d'anticossos. En concret, del tipus IgG anti-Spike.

Cal mencionar que no es va confirmar que cap persona del grup que s'estudiava es va tornar a contagiar de la Covid-19.