Imatges de dues persones amb maletes caminant per l'aeroport

Un país europeu deixa sense sou als professors que no tenen passaport Covid

A Itàlia, els professors que no presentin el passaport Covid seran suspesos i no percebran el seu sou a partir del 5è dia d'absència

Embolic majúscul a Itàlia després de l'última reunió del Consell de Ministres. En aquest acte, s'ha decidit que els professors de tots els cursos educatius i els estudiants universitaris han de tenir el certificat Covid-19. Una mesura que s'implantarà des del pròxim mes de setembre, segons ha acordat avui el Govern italià.

Itàlia es feia de dia aquest dijous amb aquestes paraules de la màxima autoritat del país en Sanitat. «L'elecció del Govern és apostar pel certificat per evitar tancaments i protegir la llibertat», va exposar aquest dijous el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, després d'aprovar aquest decret llei.

A part d'això, el certificat Covid-19 serà obligatori des d'avui per consumir dins de bars i restaurants o entrar en cinemes, gimnasos o grans esdeveniments. Com tots sabem, aquest passaport demostra haver rebut almenys una dosi de la vacuna, haver passat el coronavirus o haver realitzat un test negatiu.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Sense certificat Covid, els professors seran suspesos i deixaran de percebre el seu sou

El Govern de Mario Draghi ha decidit que torni l'educació presencial. Per dur a terme aquesta mesura, els professors han de disposar del certificat Covid-19. S'exigirà tant a l'escola com a la universitat i igualment per a tots els estudiants.

L'assumpte és que els professors que no el presentin seran suspesos de la feina i deixaran de percebre el sou des del cinquè dia d'absència. Aquesta falta serà considerada «injustificada», va explicar ahir en la roda de premsa el ministre d'Educació, Patrizio Bianchi.

Per al cas de les universitats, la sanció variarà dels rectors perquè compten amb estatut d'autonomia, ha apuntat Bianchi aquest dijous, 5 d'agost.

«Hem de tornar a viure l'escola en plena presència i la vacunació és l'única manera per fer-ho», va assegurar el ministre italià. Malgrat tot, el mateix ministre va revelar que les xifres de vacunació entre els professors són realment elevades.

Si parlem dels transports, el certificat sanitari serà obligatori en alguns transports públics, però no en tots ells. El passaport és obligatori per embarcar en un avió a Itàlia i per utilitzar les naus i vaixells que connecten el país. Tots els vaixells excepte els que uneixen l'estret que separa Calàbria amb Messina, a l'illa de Sicília.

«Si ara Itàlia pot evitar els tancaments, és simplement perquè tenim la vacuna»

Així les coses, a Itàlia també es demanarà el certificat sanitari en els trens de llarga distància entre ciutats i en els trens llit. Alhora, es demanarà als autobusos que travessen més de dues regions, va assegurar el ministre de Transports i Infraestructures italians, Enrico Giovannini.

«Si el país ara pot evitar els tancaments, si la gran part de països europeus, tot i els números significatius de contagis, com els d'Espanya o França, no estem tancant, és simplement perquè tenim la vacuna», va dir el ministre de Sanitat, Roberto Speranza.

A Itàlia ja són 70 milions les dosis subministrades i 33,6 milions de persones ja tenen la pauta completa de la vacuna. El 62,23% de la població major de 12 anys ja està immunitzada, segons les xifres revelades per l'Executiu.

El Govern de Mario Draghi, recolzat per tots els partits polítics, menys l'ultradretà 'Fratelli d'Italia', manté una divisió clara. Hi ha els que veuen bé establir aquestes mesures de rigor, sobretot els partits d'esquerra. D'altra banda, hi ha els que advoquen per un control més lleuger i majors obertures, com els partits de dreta.

Cal destacar que el decret llei va ser aprovat de forma unànime. Segons Speranza, de l'esquerrana 'Liberi e Uguali', no demostra la victòria d'uns o altres, sinó que és «el triomf de país», sentenciava ahir.