Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Representation of COVID-19

Un estudi demostra que ni la temperatura ni la latitud tenen relació amb la propagació del virus

L'estiu no farà que el coronavirus desaparegui, malgrat tot el que s'ha dit fins ara

El tancament d'escoles i altres mesures de salut pública estan sent positius | Catalunya Diari

La temperatura i la latitudno semblen estar associades amb la propagació de la Covid-19. Així ho determina un estudi realitzat en diversos països i que s'ha publicat a la revista 'Canadian Medical Association Journal'. La investigació ha conclòs, però, que el tancament d'escoles i altres mesures de salut pública estan tenint un efecte positiu.

«El nostre estudi aporta noves i importants proves, utilitzant dades mundials de l'epidèmia de la Covid-19, que aquestes intervencions de salut pública han reduït el creixement de la pandèmia», explica un dels líders de l'estudi, Peter Juni, de l'Institut de Política, Gestió i Avaluació de la Salut, de la Universitat de Toronto (Canadà).

L'estudi ha examinat 144 àrees internacionals (estats i províncies d'Austràlia, dels Estats Units i del Canadà, així com diversos països de tot el món) i més de 375.600 casos confirmats. Xina, Itàlia, l'Iran i Corea del Sud van ser exclosos. O bé perquè el virus estava disminuint, com en el cas de la Xina, o en ple brot de la malaltia en el moment de l'anàlisi en altres.

L'efecte de la latitud, la temperatura i la humitat a la transmissió de virus

Per estimar el creixement de l'epidèmia, els investigadors van comparar el nombre de casos del 20 de març amb els del 27. Amb això van determinar la influència  de la latitud, la temperatura, la humitat, el tancament d'escoles, les restriccions de les reunions massives i el  distanciament social mesurats durant el període d'exposició del 7 al 13 de març.

Van trobar poca o cap associació entre la latitud o la temperatura amb el creixement epidèmic del virus. I una feble associació entre la humitat i la reducció de la transmissió. Les troballes que el clima més càlid no va tenir cap efecte en la progressió de la pandèmia van sorprendre els autors.

«Havíem realitzat un  estudi preliminar  que suggeria que tant la latitud com la temperatura podien jugar un paper important. Però quan repetim l'estudi sota condicions molt més rigoroses, vam obtenir el resultat oposat», apunta Juni.

«L'estiu no va a fer que això desaparegui. És important que la gent ho sàpiga. D'altra banda, com més intervencions de salut pública hi hagi en una àrea, major serà l'impacte en la disminució del creixement de l'epidèmia. Aquestes intervencions de salut pública són realment importants. Perquè són l'única cosa que funciona ara mateix per frenar l'epidèmia», comenta Dionne Gesink, coautora i epidemiòloga de l'Escola de Salut Pública Dalla Llana.