Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos metges atenent un pacient de coronavirus a l'hospital trueta, 18/04/2020

Un estudi revela que l'edat, ser home o patir obesitat són factors de risc que empitjoren la Covid-19

Investigadors britànics han analitzat les dades de més de 20.000 pacients amb coronavirus

Dos metges atenent un pacient de coronavirus a l'hospital trueta, 18/04/2020
L'estudi s'ha fet entre el mes de febrer i el d'abril al Regne Unit. | CatalunyaDiari.cat

L'edat, el sexe masculí, l'obesitat i malalties prèvies han sorgit com a factors de risc que empitjoren el pronòstic de la Covid-19, segons l'estudi més gran fet ara com ara al Regne Unit, publicat a la revista 'The British Medical Journal'. Així, segons aquesta investigació, el risc de mort augmenta a partir dels 50 anys, tal com també passa pel fet de ser home, patir obesitat o tenir una malaltia subjacent de cor, pulmó, fetge o ronyó.

Els estudis realitzats a la Xina han informat sobre els factors de risc associats amb la Covid-19 greu, però faltaven estudis que descriguin les característiques i els resultats dels pacients que han estat hospitalitzats a Europa. Per tal d'abordar aquesta bretxa de coneixement, un equip d'investigadors del Regne Unit va analitzar les dades de 20.133 pacients amb coronavirus, ingressats en 208 hospitals de cures intensives a Anglaterra, Gal·les i Escòcia, entre el 6 de febrer i el 19 d'abril de 2020.

Això representa al voltant d'un terç de tots els pacients ingressats en hospitals amb la Covid-19 al Regne Unit. L'edat mitjana dels pacients de l'estudi era de 73 anys, i el nombre d'homes que van ingressar a l'hospital (12.068; 60%) va ser major que el de dones (8.065; 40%).

Patir obesitat i ser home, major risc de mort

A més del factor edat  i de les malalties subjacents de cor, pulmó, fetge i ronyó, factors que ja se sap que causen mals resultats, els investigadors van trobar que l'obesitat i ser home eren factors clau associats amb la necessitat de majors nivells d'atenció sanitària i un major risc de mort a l'hospital.

En el moment de la publicació, poc més d'una quarta part (26%) de tots els pacients que es trobaven a l'hospital havien mort, el 54% van ser donats d'alta i un terç (34%) va romandre a l'hospital. Els resultats van ser pitjors pels que necessitaven ventilació mecànica: el 37% havia mort, el 17% havia estat donat d'alta i el 46% romania a l'hospital.

Els investigadors puntualitzen que aquest és un estudi d'observació, per la qual cosa no es pot establir la causa. No obstant això, diuen que aquest és l'estudi més gran del seu tipus fora de la Xina i mostra clarament que la Covid-19 severa porta a una estada hospitalària prolongada i a una alta taxa de mortalitat.