El govern aixecarà la quarantena per a turistes estrangers l'1 de juliol, ha anunciat aquest dilluns el Palau de la Moncloa després d'una reunió d'una comissió interministerial per a reactivar el sector turístic amb motiu de la pandèmia de Covid-19.
En aquesta reunió, celebrada per videoconferència, han participat les vicepresidentes Teresa Ribera i Nadia Calviño, la ministra d'Afers exteriors, Arancha González Laya; el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; el ministre de Transports, José Luis Ábalos; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.
González Laya ha assegurat en declaracions a la Sexta, que la decisió de posar data final a la quarantena «no és el resultat de pressions de ningú» —ni del sector turístic ni de malestar d'altres països—, sinó «de l'esforç de tots». «A mesura que anem guanyant espais de llibertat aquestes mesures a la frontera poden canviar i és el que canviarà», ha dit.
«Substituïm la quarantena per altres mesures en frontera, però no ho hem fet abans de saber quan podran moure's lliurement els ciutadans espanyols dins del nostre territori», ha precisat.
El govern va decidir imposar aquesta quarantena a partir del 15 de maig i «durant tota la vigència de l'estat d'alarma i les seves possibles pròrrogues», sense posar-li una data fixa de finalització. També fins que acabi l'estat d'alarma estan tancades les fronteres, també entre països Schengen, —segons la pròrroga publicada aquest cap de setmana—, excepte per a espanyols, residents i treballadors transfronterers, de manera que no hi ha turisme.
L'executiu va justificar totes dues mesures precisament en la desescalada gradual iniciada per Espanya. Fins ara, qualsevol que arribava a Espanya havia de confinar-se en un domicili, però ara que ha començat la mobilitat intraprovincial es fa necessari frenar la importació de casos, argumentava el govern.
No obstant això, aquesta quarantena va generar malestar en el sector turístic i en altres governs, França, que no imposa quarantenes als nacionals de la zona Schengen, sí que l'ha imposat als espanyols com a mesura de reciprocitat. El president del govern, Pedro Sánchez, va reconèixer que havia «intercanviat missatges» amb el francès Emmanuel Macron.
La ministra de Transició Ecològica i Inclusió del govern francès, Élisabeth Born, va dir aquest diumenge que no convidava als francesos a viatjar a Espanya per les seves «mesures contradictòries».
González Laya ha assegurat que la posició de França no ha influït en la decisió, i ha destacat que el ministre de Turisme francès «ha explicat que es va tractar d'una petita confusió». «Ha aclarit que no hi ha cap problema perquè els francesos vengen a Espanya, els alemanys, els austríacs, tots els que ens visiten regularment».
La ministra ja havia avançat en entrevistes en mitjans estrangers que la quarantena se substituiria per altres mesures com a controls sanitaris en frontera, o controls aleatoris, quan l'evolució de l'epidèmia ho permetés.
La declaració de Sánchez
No obstant això, aquest dissabte el president del govern, Pedro Sánchez, va voler donar un senyal més clar de la reactivació del turisme.
Per això, aquest dilluns es va reunir una comissió interministerial «per a estudiar la reactivació imminent del potent sector turístic espanyol, tant nacional com internacional», va informar el Palau de la Moncloa. Es tracta, entre altres coses, del «futur aixecament de la quarantena per a visitants que procedeixin d'altres països, d'acord amb l'evolució de la pandèmia», i «mesures que permetin al sector organitzar la temporada estiuenca».
El govern espanyol, i així ho ha reiterat la ministra d'Exteriors, vol discutir amb els socis europeus com coordinar l'aixecament de mesures i quins protocols de seguretat posar en marxa per a assegurar la salut en la temporada turística.