Els símptomes d'una persona no són suficients a l'hora de diagnosticar un cas de coronavirus. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat l'estudi 'Brot infecciós en una escola rural de Catalunya a l'inici de la pandèmia de COVID-19. Inespecificitat i confusió de símptomes', dut a terme en una escola rural de l'Alt Empordà i impulsat pel servei de Pediatria de la Fundació Salut Empordà.
L'estudi es basa en l'escassa especificitat de la simptomatologia, que provoca grans dificultats a l'hora de diferenciar-los dels símptomes provocats per altres infeccions virals més comunes.
La investigació s'ha fet a partir de 107 alumnes i 21 treballadors
La investigació s'ha dut a terme a partir de 107 alumnes i 21 treballadors del centre en qüestió, i que tenia com a objectiu principal poder descriure els quadres dels pacients després de notificar-se un augment de casos infecciosos entre els estudiants, quelcom que va tenir lloc entre el 25 de gener i el 25 de febrer d'aquest any.
A més, també es pretenia plasmar la repercussió que havia tingut lloc sobre els contactes familiars, així com determinar si els seus quadres eren compatibles amb el coronavirus.
En aquest sentit, cal recordar que el primer cas de Covid a Catalunya es va confirmar el 25 de febrer, i un estudi epidemiològic ficava sobre la taula la possibilitat que el virus hagués estat produint transmissió comunitària abans d'aquest primer cas confirmat.
No es pot demostrar que fos coronavirus
No obstant això, l'enquesta realitzada per les persones que han estat objecte d'estudi i el posterior test serològic al qual es van sotmetre van posar de manifest que no hi ha cap fet que demostri que el brot va ser causat pel coronavirus.
Així les coses, malgrat que un percentatge elevat d'alumnes i docents van confirmar haver patit símptomes compatibles amb els relacionats amb la SARS-CoV2, el cert és que l'estudi conclou que, probablement, l'origen del brot es relaciona amb una altra infecció vírica.
Aquesta hipòtesi queda reforçada pel fet que l'Alt Empordà, comarca on es troba el centre en qüestió, va tenir un impacte baix de coronavirus durant la primera onada de la malaltia.
L'estudi ha estat dut a terme per diversos professionals de la Fundació en qüestió: en primer lloc, els pediatres Núria Roig, Pilar Villalobos, Alicia Cabacas i Daniel Costa; també el director de Recerca i Innovació, Pere Platja, i la facultativa del servei de Microbiologia Paula Gassiot.