Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diverses persones, unaasseguda en una terrassa, a Castelldefels

Un estudi ho demostra: l'error amb els bars i restaurants a Catalunya

Investigadors nord-americans han acordat que l'hostaleria podria tornar a obrir sense riscos

L’hostaleria i el coronavirus no poden conviure. Almenys, això és el que sembla després de mesos on el sector hostaler ha hagut de tancar la gran majoria d’establiments del país per ser uns dels grans focus de contagi de la Covid-19.

Però ara, un estudi publicat a la revista ‘Nature’ que ha estat compartit a ‘La Vanguardia’ il·lumina amb una mica d’esperança el camí dels hostalers. Segons aquest estudi, els bars i restaurants podrien tornar a obrir sense que les conseqüències siguin desastroses o crítiques.

Els bars podrien tornar a obrir sota certes condicions, segons un estudi nord-americà

Les condicions perquè tot vagi bé són senzilles i bastant òbvies: si els establiments tornen a obrir, els clients hauran d’estar sempre amb la mascareta, respectant la distància de seguretat i aplicant-se gel hidroalcohòlic en diverses ocasions. Però els propietaris tenen també una funció molt important amb la qual cap de les mesures tindrà efecte si no es respecta: reduir massivament els aforaments.

L’estudi, del qual s’ha fet ressò ‘Rac 1’, ha estat creat per les universitats d'Standford i Northwestern i s’han utilitzat les dades de 98 milions de ciutadans dels Estats Units. Desenes d’investigadors han analitzat les dades anònimes que proporcionaven els dispositius mòbils i electrònics de la població, per així poder determinar on es trobaven i si havien pogut ser propagadors del virus. Similar a la funció de l’aplicació ‘Radar Covid’, amb les dades es van poder analitzar si els ciutadans havien estat a un restaurant o bar i durant quant de temps.

Les conseqüències que tindria obrir l’hostaleria al 20% d’aforament

Les dades per a l’estudi s’han recollit des de l’inici de la pandèmia, al mes de març, fins al mes de maig. Els investigadors van relacionar la ubicació de la gent amb els casos de coronavirus d’aquelles zones i van arribar a una conclusió que podria salvar el sector de l’hostaleria a Espanya.

Posant d’exemple la ciutat de Chicago, on viuen 2.8 milions de persones, ‘Rac 1’ comparteix la informació proporcionada a l’estudi. La ciutat va reobrir els seus restaurants i les dades van indicar un total de 600.000 infectats. Segons els científics, si aquests bars i establiments haguessin obert al 20% de la seva capacitat, el número d’infectats estaria reduït a 120.000. Xifres que continuarien sent molt elevades i que al nostre país serien impensables, però que podrien arribar a salvar les milers de famílies que viuen exclusivament del món de l'hostaleria.

Per la seva banda, i en un últim intent de salvar els negocis, la conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat ha proposat que restaurants i bars puguin obrir al 50% de la seva capacitat per servir menjar a clients. L’horari d’obertura seria des de les 13 hores fins a les 16 hores i se sumaria al servei de menjar per emportar que actualment poden oferir els establiments. Per ara, això és només una proposta i des de la conselleria d’Empresa i Coneixement ja l’han enviat al departament de Salut a l’espera de rebre una resposta que pugui canviar el destí del sector hostaler.