Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa

Última hora: Possible solució per obrir bars i restaurants a Catalunya

La proposta ja ha estat traslladada a Salut

La conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat proposa que les terrasses dels bars i restaurants puguin obrir al 50% per servir menjars entre les 13.00 hores i les 16.00 hores del migdia, a banda del servei de menjar per emportar que actualment ja poden servir. Segons detalla 'ElNacional.cat', aquesta és la proposta de desescalada de les restriccions que ha treballat el departament amb els diferents sectors que s'han quedat sense activitat. La proposta ja ha estat traslladada a la conselleria de Salut i ara caldrà veure si s'acaba aplicant.

La primera mesura d'aquesta particular desescalada també permetria al comerç de béns no essencials obrir al 30%, però sense l'actual limitació de l'espai a 800 metres quadrats, amb cues limitades i sense la limitació d'una persona per venedor. Pel que fa als centres comercials, es reobririen els caps de setmana amb una limitació del 30% i sense haver d'acotar l'espai a 800 metres quadrats. A més, també podrien obrir al 30% els mercats de marxant tot i que és decisió dels governs municipals si la limitació es manté a parades d'alimentació. 

La conselleria d’Empresa i Coneixement ha preparat una proposta de desescalada de les restriccions en els sectors que han quedat sense activitat per frenar l'expansió del coronavirus. El departament que encapçala Ramon Tremosa proposa baixar aquest divendres un graó les restriccions la qual cosa hauria de permetre a bars i restaurants obrir les terrasses al 50% per servir menjars entre les 13 i les 16 hores, a banda del menjar per emportar que actualment ja poden servir.

D'altra banda, els centres d'estètics o serveis que impliquen un contacte proper amb el client podrien reobrir amb cita prèvia i amb limitació d'una persona per cada prestador de servei. Cal recordar que les perruqueries i els serveis sanitaris han quedat exclosos de les restriccions.

 

Una desescalada als comerços de quatre nivells

Tal com indica el citat mitjà, les mesures proposades s'aplicaran sempre en funció de les dades sanitàries i respectant en tot moment les mesures d'higiene i seguretat. El departament d'Empresa i Coneixement planteja una desescalada als comerços de quatre nivells. A partir del nivell 4, que és l'actual sense activitat, per passar al nivell 3b, que és el que la conselleria proposa aprovar divendres i que representaria recuperar el 50% de l'activitat d'aquests sectors.

Posteriorment, el nivell 3a representa recuperar el 60% de l'activitat, el nivell 2 el 80% i el nivell 4 el 100% de l'activitat. Tot plegat s'haurà d'estudiar en els pròxims dies i prendre una decisió.

 

Rússia assegura que té una vacuna amb un 92% d'eficàcia

La situació de la pandèmia del coronavirus, que tant està fent patir la població, ha provocat una greu crisi econòmica a tots els països. Malgrat tot, en els darrers dies estan arribant notícies que porten un bri d'esperança. Si aquest dilluns, la farmacèutica Pfizer anunciava que havia aconseguit una vacuna amb un 90% d'eficàcia, Rússia ha fet el mateix amb una nova dosi que és un 92% eficaç.

El Centre Gamaleya i el Fons d'Inversions Directes de Rússia (FIDR) han confirmat aquest dimecres que la vacuna 'Sputnik V' contra la Covid-19 és eficaç un 92% i que supera mínimament a la fabricada per Pfizer i Biontech.  «Les primeres anàlisis de dades provisionals de la bovina Sputnik V contra la Covid-19 durant la tercera fase dels assajos van demostrar una eficàcia del 92%», afirma el desenvolupador del remei i el fons sobirà de Rússia.

Actualment encara falta aconseguir i verificar els resultats decisius. Tot i això, Rússia confia molt en la seva cura contra el coronavirus i així ho ha volgut fer saber de manera pública. Cal destacar que els russos ja han començat a vacunar part de la seva població tot i que no s’ha pogut verificar la seva seguretat. D’igual manera, el govern del país va demanar a l’ONU l’enregistrament accelerat de la seva vacuna com a medicament contra la Covid-19.