YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El govern espanyol baixarà l'IVA de les mascaretes a partir del pròxim dimarts

L'Executiu ha rebut el vistiplau de la Comissió Europea

Diverses mascaretes quirúrgiques
La rebaixa s'aprovarà durant el pròxim Consell de Ministres | Pexels | Karolina Grabowska

La rebaixa de l'IVA de les mascaretes ja és una realitat. El govern de Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres que finalment es rebaixarà IVA del 21% actual al 4%, després de rebre el vistiplau de la Comissió Europea durant la tarda del dimarts. La rebaixa s'aprovarà el pròxim dimarts durant el Consell de Ministres.

La pressió sobre l'Executiu per aplicar aquesta mesura havia augmentat durant les últimes setmanes a causa de diverses campanyes que s'han dut a terme a través de les xarxes socials per denunciar que l'IVA que s'aplicava, fins ara, a les mascaretes a Espanya eren dels més elevats d'Europa. De fet, fa una setmana, va ser motiu de polèmica la diferència de preu de les mascaretes entre Espanya i Portugal.

No obstant això, el govern espanyol mostrava reticències a abaixar l'IVA de les mascaretes perquè la directiva europea no permet aquests canvis. És per això que des del govern van contactar directament amb la Comissió Europea per preguntar si era possible, en el context de pandèmia actual, fer aquests canvis.

Aquest dimarts a la tarda, la Comissió va respondre al requeriment d'Espanya, per la qual cosa el govern imposarà una baixada de l'IVA al 4% en els pròxims dies. Així i tot, la resposta de la Comissió confirma que no es pot realitzar una baixada d'aquestes característiques, però ha manifestat que no multarà a cap país que no compleixi amb aquesta regla, almenys en el context actual.

Adriana Lastra, portaveu del PSOE en el Congrés, va defensar la postura del govern davant la pressió de l'oposició, assegurant que altres països com Itàlia «es van saltar la llei» per a reduir el preu de les seves mascaretes, i que a l'Executiu espanyol «li importa complir les normes, i per tant volem que les decisions que adoptem siguin conforme a dret».

El preu de les mascaretes, a debat

El preu de les mascaretes ha estat objecte de debat pràcticament des de l'inici de la pandèmia, però, sobretot, des que es va convertir en un 'accessori' obligatori fins i tot per a sortir al carrer. Per aquest motiu, el govern s'havia mostrat obert a reduir «sí o sí» el preu de les mascaretes, però encara no s'havia arribat a un enteniment sobre com fer-lo, si baixant l'IVA o imposant un preu de venda al públic màxim inferior a l'actual.

María Jesús Montero, ministra portaveu del govern espanyol, també va defensar que la resta de països que tenen les mascaretes amb un IVA més reduït és perquè s'estan saltant la llei. Per aquest motiu es va contactar amb la Comissió Europea, però l'Executiu estava preparant altres vies en el cas que, des d'Europa, s'impedís aquesta rebaixa. 

Diferents membres del govern van haver de sortir a defensar aquesta qüestió després que alguns mitjans publiquessin que era Hisenda qui rebutjava la reducció de l'IVA de les mascaretes per por de perdre més de 1.500 milions d'euros en ingressos. 

Així, Montero va informar que la directiva europea permet reduir l'IVA de les mascaretes que es distribueixen en centres públics, com per exemple als hospitals, però que impedeix rebaixar-lo quan el producte es vengui al mercat, que és on la gran majoria d'espanyols adquireixen les mascaretes actualment.


Comentaris

envia el comentari