Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus

L'aparell que podries tenir a casa i pot evitar que et contagiïs de coronavirus

Un estudi sosté que l'ús d'inhaladors pot dificultar l'entrada del virus en asmàtics

En els últims mesos s'ha investigat molt el coronavirus i les patologies prèvies que podrien provocar un empitjorament en els pacients contagiats. Ara, un estudi ha permès respirar tranquils als asmàtics, que podrien deixar de ser població de risc.

Aquest treball, realitzat per la Universitat de Colorado, ha conclòs que l'asma no sembla ser un factor de risc per a desenvolupar un quadre greu de Covid-19 que requereixi hospitalització i intubació. Al contrari del que es pensava fins ara, aquest grup de pacients presenta una evolució de la malaltia molt similar a la de la resta de la població, i a més, s'ha observat que els inhaladors amb corticoesteroides poden dificultar l'entrada d'aquest coronavirus.

Un estudi encoratjador

L'estudi, publicat a la revista Annals of the American Thoracic Society i liderat pel mexicà Fernando Holguín, s'ha basat en una revisió de 15 investigacions sobre la matèria i en la mateixa experiència de l'Hospital de la Universitat de Colorado. La recerca estableix que la proporció d'asmàtics entre els pacients ingressats amb la Covid-19 és «relativament similar a la prevalença de l'asma en la població de cada lloc d'estudi».

«Al principi de la pandèmia, un dels temors era que els pacients respiratoris crònics, i en concret els asmàtics, es veiessin especialment afectats pel coronavirus; que pogués ser similar a la grip, amb la qual es descompensen molt i motiven moltes hospitalitzacions», relata Marina Blanco, coordinadora de l'Àrea d'asma de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, Separ. «No obstant això, en el dia a dia, la impressió que teníem era que no es tractava d'un grup particularment castigat, i aquest estudi vol confirmar-ho», afegeix.

Així doncs, els resultats posen en dubte el criteri del Centre per al Control i la Prevenció de les Malalties dels Estats Units. I és que aquests sostenen que els asmàtics sí que estan entre la població de risc.

La protecció dels inhaladors

Quant als inhaladors amb corticoesteroides, «no és forassenyat pensar que puguin tenir un paper protector, encara que fan falta més estudis», explica la pneumòloga. Aquests corticoesteroides poden disminuir la presència en l'organisme d'ACE2, una proteïna que actua com a receptor del SARS-*CoV-2.

Aquests nivells ja són més baixos en alguns asmàtics fins i tot abans de la utilització dels inhaladors, especialment en aquells que pateixen aquest problema respiratori a causa de les al·lèrgies. Tot això pot contribuir a dificultar l'entrada del coronavirus en l'organisme.

A més, Blanco assenyala que cal no oblidar que els asmàtics van ser un grup que ràpidament va prendre mesures de protecció enfront de la Covid-19. D'aquesta manera, en estar més protegits, els asmàtics probablement van estar menys exposats.