Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els joves de Tarragona són més actius i participatius socialment després de les mobilitzacions del 15 de maig de 2011.

Els joves de Tarragona, més actius i organitzats des de les mobilitzacions del 15-M

Així ho demostra l'estudi realitzat per la URV, elaborat a partir de 32 entrevistes en profunditat a 16 homes i 16 dones d'entre 17 i 30 anys

Els joves de Tarragona són més actius i participatius socialment després de les mobilitzacions del 15 de maig de 2011.
Els joves de Tarragona són més actius i participatius socialment després de les mobilitzacions del 15 de maig de 2011. | Anna Fonoll

 

Els joves tarragonins són més participatius i actius socialment des que es van produir les mobilitzacions del 15 de maig de 2011. Així ho demostra l'estudi «Som Joves», encarregat per l'Ajuntament i elaborat per l'equip DAFITS de la Universitat Rovira i Virgili. La investigadora María Offendhenden i la doctora Montserrat Soronellas han liderat el projecte, que analitza de forma qualitativa l'organització de la participació juvenil a la ciutat.  Per elaborar-lo han realitzat 32 entrevistes en profunditat a 16 homes i 16 dones d'entre 17 i 30 anys. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Els joves tarragonins demanen una Tarragona més participativa, activa i accessible

L'estudi «Som Joves» elaborat per l'equip DAFITS de la URV és una continuació de l'anàlisi sobre la joventut tarragonina que es va realitzar l'any 2006, anomenat en aquell moment «Sóc Jove». «No buscàvem una comparació, sinó un seguiment 13 anys més tard des de la línia de la col·lectivitat», ha assegurat Montserrat Soronellas durant la presentació dels resultats. 

Les entrevistes als 32 joves han constatat que el context després de les mobilitzacions del 15 de maig de 2011, encara «post crisi», convida els joves a participar en un «auge» dels moviments socials. «Els joves són més actius i participatius socialment, compromesos amb ideologies diverses», ha detallat Soronellas. 

Sobre la Tarragona que volen, els entrevistats han desitjat una ciutat més participativa, activa, accessible i justa. Reclamen més suport a les activitats culturals i d'oci i una transformació de les vies de comunicació amb l'administració. D'aquesta manera, creuen, s'aconseguirà potenciar i dinamitzar el paper del jovent en la construcció col·lectiva de Tarragona. 

Els joves de Tarragona reclamen més suport a les activitats d'oci i culturals que organitzen.
Els joves de Tarragona reclamen més suport a les activitats d'oci i culturals que organitzen. | Anna Fonoll

 

Joves de fora de Tarragona que lluiten pel progrés de la ciutat

Per tal d'elaborar aquest estudi, Soronellas i Offendhenden s'han entrevistat amb 16 homes i 16 dones d'entre 17 i 30 anys. A més, han comptat amb la feina de l'antropòloga Anna Fonoll, que ha recollit en format audiovisual el progrés d'aquest estudi amb el treball «Cròniques d'una joventut, retrats de l'acció col·lectiva»

Un dels aspectes que més ha impressionat les autores de l'anàlisi és el fet que molts dels joves compromesos amb Tarragona són foranis. És a dir, passen moltes hores a la ciutat, però no hi viuen. «Això reforça la capitalitat de la ciutat», ha manifestat Soronellas. D'altra banda, ha apuntat Offenhenden, «també hem constatat que mentre un sector sí que està compromès i mobilitzat, n'hi ha un altre que no participa activament en el teixit associatiu»

També et pot interessar: