D'uns mesos ençà, les farmàcies de la província de Tarragona viuen una situació de desabastiment greu. Les xifres del problema, la magnitud d'aquest, difereixen entre les que té el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona i les que ofereix el ministeri de Sanitat. Segons ha explicat a TarragonaDigital el president dels farmacèutics tarragonins, Joaquim Nolla, «vam tancar el mes passat, el mes de maig, amb 951 medicaments afectats, mentre que des del ministeri indiquen que són 143».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La diferència és una qüestió de concepte. Els farmacèutics entenen que desabastiment fa referència no només a allò que es demana i ja no es fabrica, sinó a allò que el pacient demana a la farmàcia i aquesta no pot oferir, perquè l'ha demanat i encara no l'ha rebut per exemple. «Hi ha medicaments que demanem el 100% de les farmàcies de la província i després només el reben entre el 20 i el 30% dels farmacèutics» ha apuntat Joaquim Nolla.
El ministeri resumeix el concepte de desabastiment a aquells medicaments que encara es demanen però ja no es fan. Els motius que hi ha darrere d'aquesta situació són, segons Nolla, diversos: «Des de la concentració en determinats laboratoris del principi actiu del medicament, que pot generar problemes; al preu baix del medicament o un lot en mal estat que genera retards en la fabricació i distribució del següent lot».
Des de medicaments contra l'hepatitis B fins al Dalsy
Des del ministeri han remès a la pàgina web de l'agència espanyola de medicaments i productes sanitaris i han assegurat que el problema és «d'àmbit mundial». Ni han confirmat ni han desmentit que estiguin treballant en «una ordre ministerial destinada a evitar el problema dels laboratoris que monopolitzen la fabricació dels principis actius» tal com han indicat a TarragonaDigital algunes fonts consultades.
El cert és que no tots els medicaments que estan en aquesta situació, en la de desabastiment, presenten el mateix escenari. El ministeri té establerta, a partir del pla de garanties d'abastiment de medicaments 2019-2022, la següent escala: desabastiment d'impacte nul, menor, mitjà i major.
El més greu és aquest darrer, que implica un impacte assistencial important, que no compta amb alternatives terapèutiques i obliga a canviar de prescripció i/o importar medicaments estrangers. No és un fet menor perquè Espanya s'ha vist obligada a portar productes contra la leucèmia des d'altres països atesa la manca de subministrament que pateix l'Estat.
El president del Col·legi de Metges de Tarragona, Fernando Vizcarro,ha remarcat que «es tracta d'un problema polític molt seriós; els metges estan receptant altres fàrmacs menys adequats com a pla B temporal». «Estem donant altres medicaments per no perjudicar, però sabem que no són els òptims», ha reblat el màxim responsable dels metges tarragonins.
Problemes amb el Dalsy en algunes farmàcies de Tarragona
Un exemple dels medicaments amb problemes de subministrament és el conegut Dalsy, el medicament destinat als menors que pateixen processos febrils; la Prednisona, de la família dels corticoides, per tractar problemes d'infeccions; medicaments per tractar l'hepatitis B i l'Eutirox, per a tots aquells que pateixen dificultats de tiroides, entre altres.
L'escena de pacients celebrant haver-hi trobat el contingut de la seva recepta en una farmàcia de Tarragona, després d'hores fent tombs pels diferents establiments de la ciutat, s'està transformant en habitual, com explicava a TarragonaDigital la propietària d'una farmàcia tarragonina.