Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mostra de sang per testar el covid-19 el març de 2020

Un 98% de malalts lleus de coronavirus desenvolupen immunitat

Els anticossos es disparen en els pacients unes setmanes després de superar el virus

Imatge d'una mostra de sang per testar el covid-19 el març de 2020
Els anticossos es disparen en els pacients unes setmanes després de superar el virus | Catalunya Diari

El temps exacte que dura la immunitat al coronavirus de les persones que han resultat infectades continua sent una incògnita. Però ara un estudi al respecte, el major realitzat a tot el món en pacients de Covid-19, demostra que un 98,7% dels pacients que han tingut  símptomes lleus i no han hagut de ser hospitalitzats han generat anticossos  que els proporcionen immunitat, almenys durant un temps.

Ho corrobora el patòleg espanyol Carlos Cordón-Cardó, impulsor de l'estudi, a més de director de l'Hospital Mount Sinai de Nova York (Estats Units). El resultat és esperançador perquè significa que aquests infectats lleus poden tornar a la feina sense por a contraure de nou la malaltia  ni contagiar ningú.

Com veurem, però, és necessari recalcar que no podem pressuposar que som immunes si no ens hem realitzat el test  de coronavirus i que, a més, els anticossostarden unes setmanesa generar-se

Un test amb una fiabilitat superior

Per a l'estudi, els investigadors han desenvolupat un nou test d'anticossos  contra el coronavirus amb una fiabilitat, segons expliquen, superior a totes les proves realitzades fins al moment. L'avenç ha estat possible també gràcies a  voluntaris diagnosticats prèviament de Covid-19 o amb sospites d'haver passat el virus, que han accedit a donar plasma.

L'hospital va rebre sol·licituds d'un total de 1.343 candidats, més de 600 dels quals havien confirmat patir coronavirus mitjançant un test. Amb aquests, es va procedir a fer una primera ronda de proves a finals de març i un 82% dels pacients tenien anticossos contra el coronavirus.

Als que no en presentaven, se'ls va convidar a repetir el test  unes setmanes després i la seva quantitat d'anticossos havia augmentat de manera significativa en un 89% dels casos. De fet, de totes les persones que han participat en l'estudi, només tres i per raons que es desconeixen no han presentat en cap moment anticossos.

Els anticossos tarden unes setmanes a crear-se

Els investigadors creuen, per tant, que aquelles persones que superen el coronavirus en queden protegides per un temps. Però la resposta immunitària tarda diverses setmanes a formar-se. «A mesura que passa el temps, es fa més forta», explica el director de l'estudi.

Falta que la comunitat científica revisi els resultats, però l'estudi dona una pista: «Les proves d'anticossos s'haurien de fer als pacients passades almenys tres o quatre setmanes des que presenten símptomes», assegura Cordón-Cardo.

No donis per fet que ets immune si no t'has fet cap test

Pel que fa als voluntaris que en cap moment havien estat diagnosticats de coronavirus a través del test, només un 38% presentaven anticossos, per la qual cosa els resultats de l'estudi serien només fiables per a aquelles persones que tenen la seguretat que han contret el virus i ho han corroborat amb una prova científica, i no per aquelles que només ho sospiten per certs símptomes que hagin pogut patir.

Tampoc està demostrat que els asimptomàtics creïn anticossos, tot i que Cordón-Cardo creu que sí i, de fet, es posa ell mateix d'exemple: «Com que soc personal d'hospital, em vaig fer un test. En cap moment m'he sentit malalt ni he estat en contacte directe amb algú infectat, però vaig donar positiu. Sóc asimptomàtic». L'expert es va fer la prova d'anticossos i en tenia nivells baixos. Però en repetir-la dues setmanes més tard, se li havien disparat: «Ara els tinc altíssims sense haver tingut cap símptoma».