Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un científic fent proves

Un estudi amb participació catalana fa un important avenç amb la Covid-19

Les investigacions dutes a terme arran del món permetran salvar vides

Davant l’immens nombre d’hospitalitzats, que des de fa 2 anys ocupen els llits de les UCI i centres sanitaris contagiats amb la Covid-19, la recerca d’algun medicament per reduir els símptomes ha estat tot un repte.

Aquest objectiu ha portat de cap a investigadors i metges que, per fi, sembla troben la llum al final del túnel. La participació en la recerca d’un conegut hospital català ha estat clau per aconseguir els fabulosos resultats.

Un 30% menys de mortalitat

Un estudi mundial, amb participació de l’Hospital Germans Trias, mostra que afegint l’anticòs monoclonal tixagevimab i cilgavimab al tractament actual contra la covid-19 amb remdesivir i dexametasona es podria reduir un 30% la mortalitat en pacients ingressats.

UCI
Els nous resultats redueixen un 30% la mortalitat per Covid-19 | ACN

A diferència d’anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia davant òmicron, la variant predominant actualment, la combinació de tixagevimab/cilgavimab mantindria la seva capacitat de bloquejar aquesta variant del virus.

L’alternativa a les UCI

Tot i que els resultats no demostren una millora significativa a la recuperació, aquesta nova estratègia arriba a reduir un 30% la mortalitat, sobretot en pacients més greus que necessiten concentracions d’oxigen més elevades o respiració assistida.

Un estudi mundial amb participació catalana  

El sistema pel qual han optat els investigadors ha estat poder comptar amb la participació de pacients arreu del món. Per això, l’estudi s’ha dut a terme a una vuitantena de centres d’arreu del món i, a Catalunya, va comptar amb la participació de 75 persones ingressades. Totes elles de l’Hospital Germans Trias, a Badalona.

Molt a prop l’aprovació del tractament

Imatge d'una xeringa d'una possible vacuna contra la Covid-19
S'espera que s'aprovi l'aplicació del tractament en pocs mesos | ISTOCKPHOTO (TEKA77)

L’estudi ha estat publicat a la important revista The Lancet Respiratory Medicine, una de les primeres revistes de medicina amb més impacte al món. Amb la coordinació de l’FDA i l’Agència Europea del Medicament, ja es planteja la possibilitat d’una propera posada en marxa del medicament. Es pot parlar d’escassos mesos.    

Tot un triomf a la medicina, amb medalla catalana, i a la lluita que encara es lliura contra la Covid-19.