Una parella en la taula d'una terrassa amb la mascareta i el paraigües sota la pluja

Descobriment vital que podria explicar l'explosió de contagis de Covid-19

Un estudi de la revista 'Science' aporta les primeres proves de l'existència dels 'supercontagiadors'

Els anomenats 'supercontagiadors' han estat un dels objectes de més estudis des que va esclatar la pandèmia de coronavirus a tot el món. Els científics intenten entendre perquè algunes persones, que especialment pertanyen als grups de menor edat —nens i joves— es converteixen en fonts de contagis massius al seu entorn, però en canvi, molts d'ells ni tan sols mostren símptomes de la malaltia.

La revista 'Science' ha publicat un estudi que es va realitzar a l'Índia —on ja s'han detectat més de 6 milions de contagis— on es mostren, per primer cop, evidències científiques sobre aquest fenomen i on s'intenten donar respostes que ajudin a detectar aquests supercontagiadors per poder millorar la prevenció i aturar la transmissió dels contagis.

Els investigadors van analitzar les vies d'infecció i la taxa de mortalitat de més de mig milió de persones —575.071 persones— exposades a 84.956 casos confirmats de coronavirus. Segons els resultats de l'estudi, el 71% de totes les persones infectades no van transmetre la malaltia a cap dels seus contactes, mentre que el 8% dels malalts van infectar al 60% dels nous contagis. És a dir, que el 8% dels malalts va ser responsable de contagiar el 60% dels casos secundaris que es van detectar.

Aquestes dades són la prova empírica més gran sobre el fenomen dels supercontagiadors, i els investigadors conclouen que «els supercontagiadors són la regla més que l'excepció quan s'observa la propagació de la Covid-19, tant a l'Índia com probablement als llocs més afectats».

El paper dels supercontagiadors va cridar l'atenció dels científics des de ben aviat en la pandèmia, especialment quan es van conèixer casos com el d'un home a Washington, als Estats Units, que va contagiar 52 persones durant l'assaig d'un cor musical. A altres països, entre ells Espanya, també s'han detectat casos similars de malalts que han contagiat a un bon grup de persones, i en canvi altres no han contagiat ningú malgrat que vivien en llars amb molts convivents. 

El paper dels nens en el risc de transmissió social 

L'estudi ha aportat altres hipòtesis sobre com evoluciona la transmissió de la Covid-19 entre la població i que podrien ajudar a prendre unes mesures o unes altres a l'hora de combatre de la malaltia. Per exemple, segons les investigacions, una persona contagiada per coronavirus, independentment de la seva edat, té un 2,6% de possibilitats de contagiar la malaltia a algú del seu entorn social, i un 9% de possibilitats d'infectar alguna persona amb qui convisqui. A més, l'estudi també posa en relleu el paper que tenen els nens en les transmissions: «Els nens són transmissors molt eficients en aquest entorn».

De moment, però, es desconeixen els motius pels quals aquestes persones tenen més capacitat d'infecció. El que sí que se sap és que, un cop contagiats, són portadors d'una elevada càrrega viral tot i no mostrar símptomes o passar la malaltia de forma molt lleu.