El primer país que posa dates: «El confinament durarà més d'un any»

El primer ministre té clar que l'única manera d'evitar que el virus es continuï expandint és adoptar noves limitacions i allargar les restriccions

Pla mitjà d'un sanitari fent una prova PCR
Benjamín Netanyahu considera que l'única manera d'aturar el virus és allargant les restriccions| ACN

El govern d'Israel està disposat a fer tot el necessari per a controlar l'expansió de la Covid-19 en el seu territori. El Gabinet creat expressament per a la pandèmia del coronavirus ha llançat un advertiment sobre el temps que encara els queda per a romandre confinats i que l'ha allargat, almenys, tres dies més.

El primer ministre, Benjamín Netanyahu, té clar que l'única manera d'evitar que el virus es continuï expandint és adoptar noves limitacions i allargar les restriccions uns mesos més sense descartar la possibilitat de fer-ho «fins i tot un any».

Els ministres han arribat a un acord on han arribat a aprovar algunes de les limitacions que més controvèrsia estan causant, entre les quals es troben limitar les manifestacions i altres trobades a un quilòmetre de la residència de cada participant i en grups de vint persones. Unes mesures adoptades de caràcter urgent i aprovades pel Parlament.

Serà durant el dia d'avui quan el comitè de Constitució, Llei i Justícia parlamentari validi l'acord que tindrà una repercussió en les moltes manifestacions que s'han anat donant en protesta contra el primer ministre. A més d'aquesta mesura, i tenint present les pròximes celebracions amb motiu de la festivitat jueva de Sucot, el govern ha aprovat imposar multes de fins a 500 xéquels (uns 125 euros) als qui visitin les 'Sucas' (cabanyes) d'altres persones.

Netanyahu allarga el confinament fins al 14 d'octubre i no es descarta que es prorrogui durant mesos. Sembla que Israel ha après dels errors i aquesta vegada no se la jugarà i apostarà per una desescalada molt més lenta i pausada. «La sortida del tancament serà lenta i gradual, aquesta vegada podria durar entre mig any i un any», va explicar el mitjà digital Ynet.

Membres del govern demanen mesures més restrictives

Alguns ministres van exigir que les mesures de restricció fossin encara més dures fins al punt de limitar la distància de les sortides que actualment està situada a 1 quilòmetre. Per a això proposen rebaixar-la als 100 i 200 metres de la residència de cada ciutadà.

Per la seva banda, i emparant-se en qüestions econòmiques, el titular de Finances, Israel Katz, va sol·licitar la relaxació d'algunes mesures que fan referència al tancament de negocis no essencials, escoles i part de la via pública i activitat econòmica. Katz demana que, quan acabi la festivitat jueva el 9 d'octubre, es puguin reobrir aquells negocis que no atenen el públic.

Isarel va informar de més 7.000 nous contagis en la mitjanit anterior i 22 morts per Covid-19. Els contagis van en augment i Netanyahu adverteix que encara s'incrementaran més els malalts greus passant dels 800 a 5.000. En l'actualitat, el país compta amb 245.000 contagis i 1.552 morts des que va començar la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari