Noves restriccions: les mesures que entraran en vigor a part d'Espanya en 48 hores

Les noves mesures ja estan publicades en el Butlletí Oficial de l'Estat

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
Noves restriccions: les mesures que entraran en vigor a part d'Espanya en 48 hores | Cedida

El Govern de Pedro Sánchez ha publicat avui en el BOE les mesures per a contenir la segona onada de Covid-19 a Madrid i altres municipis. Aquestes normes afecten sobretot la mobilitat, al contacte social i als aforaments i horaris dels establiments comercials i hostalers.

Les mesures per a contenir la segona onada de la pandèmia a Espanya ja estan publicades. El BOE detalla totes i cadascuna de les noves normes que Sanitat vol imposar a les comunitats autònomes. Tal com va assenyalar ahir Salvador Illa, aquestes mesures són d'obligat compliment i es divideixen en diversos apartats.

Qui està afectat per aquestes restriccions?

Segons ha explicat Sanitat i cita el BOE, aquestes normes s'apliquen en els municipis amb poblacions majors de 100.000 habitants quan concorrin les tres circumstàncies següents:

En primer lloc, que el municipi presenti una incidència de 500 casos o més per 100.000 habitants en 14 dies. Aquest criteri no serà aplicable si almenys el 90 per cent dels casos detectats en el municipi es corresponen amb brots no familiars perfectament identificats i controlats. A més, hauran de ser convenientment comunicats al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat.

La segona circumstància és que el municipi presenti un percentatge de positivitat en els resultats de les proves diagnòstiques d'infecció activa per Covid-19 realitzades en les dues setmanes prèvies superior al 10 per cent.

Quant a la tercera, està relacionada amb l'ocupació de llits, sempre que la comunitat autònoma a la qual pertanyi el municipi presenti una ocupació de llits per pacients Covid-19 en unitats de vigilància intensiva superior al 35 per cent de la dotació habitual de llits de cures crítiques en els centres hospitalaris existents a la data d'adopció del present acord.

Restricció de mobilitat i contacte social

Segons la informació publicada avui en el BOE, es restringirà l'entrada i sortida de persones en els municipis que no compleixin els requisits, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats.

Es permetran els desplaçaments si es compleix algun dels requisits recollits en el BOE, degudament justificats, com per exemple l'assistència a centres sanitaris, al treball, al centre d'estudis, el retorn al lloc de residència habitual, desplaçaments a entitats financeres o renovacions de permisos, entre altres.

La circulació per carreteres i vials que transcorrin o travessin els municipis serà possible, sempre que tingui origen i destinació fora d'aquests. La circulació de persones residents dins dels municipis serà possible, sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes.

Aforaments i horaris

Els aforaments i horaris també patiran canvis aquests dies. I és que l'aforament de reunions socials es redueix a un número màxim de sis persones, tret que es tracti de convivents, i excepte en el cas d'activitats laborals i institucionals o en el d'activitats en què s'estableixin límits o mesures específiques.

En llocs de culte l'aforament màxim serà d'un terç, garantint en tot cas la distància mínima interpersonal d'1,5 metres.

En el cas de les vetlles, l'aforament serà màxim de 15 persones en espais a l'aire lliure o de 10 en espais tancats.

Quant als establiments, locals comercials i serveis oberts al públic, l'aforament màxim serà del cinquanta per cent. A més, l'hora de tancament no podrà superar les 22.00 hores, excepte excepcions.

En establiments d'hostaleria i restauració i de jocs i apostes, l'aforament màxim serà del cinquanta per cent en espais interiors i del seixanta per cent en espais exteriors. A tot això cal sumar-li també que el consum en barra no estarà permès i l'ocupació màxima de cada taula serà de 6 persones.

Finalment, no podran admetre's nous clients a partir de les 22.00 hores i l'hora de tancament no podrà superar les 23.00 hores, a excepció de serveis de lliurament de menjar a domicili.

Les acadèmies i centres privats d'ensenyament i les instal·lacions esportives tindran un aforament màxim del cinquanta per cent. En el cas d'aquestes últimes podrà ser del seixanta sempre que sigui en espais exteriors.


Comentaris

envia el comentari