Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un dels nou sensors instal·lats als barris de Ponent de Tarragona.

Mediterrània i la URV analitzen durant cinc mesos l’aire als barris de Ponent de Tarragona

La Fundació Mare Terra Mediterrània i la URV han instal·lat sensors per medir la qualitat de l'aire i han detectat alts nivells de 1.3 butadiè i de benzè

La URV i Mediterrània han detectat compostos cancerígens en l'aire dels barris de Ponent de Tarragona.
La URV i Mediterrània han detectat compostos nocius en l'aire dels barris de Ponent de Tarragona. | Ángel Ullate

 

La Fundació Mare Terra Mediterrània i la Universitat Rovira i Virgili van engegar fa uns mesos un estudi de la qualitat de l'aire dels barris de Ponent de Tarragona. Per dur-lo a terme, nou sensors han analitzat la qualitat de l'aire en aquest punt de la ciutat, i també en un punt de la zona de Llevant com a control. Ara, després de cinc mesos, han donat a conèixer els resultats en els quals els sensors han detectat alts nivells de 1.3 butadiè i de benzè, «tots dos reconeguts com a cancerígens», segons expliquen. En aquest estudi iniciat fa mesos, es feia mostrejos de la concentració mitjana de certs compostos orgànics volàtics en períodes de quinze dies. Fa només uns dies, un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya també constatava alts nivells d'aquests compostos al municipi d'El Morell. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

L'aire dels barris de Ponent de Tarragona, sota vigilància

L'aire dels barris de Ponent de Tarragona ha estat vigilat durant aquests mesos. Mare Terra i la URV van instal·lar els nou sensors en diferents carrers de Torreforta, Bonavista o Campclar —entre altres— per analitzar la qualitat de l'aire.

Les dades mostren una tendència creixent de benzè i 1.3 butadiè. Es tracta de dos compostos reconeguts com a cancerígens, els mateixos que s'han detectat en zones com El Morell. Durant el període d'estudi, aquests dos compostos orgànics volàtils han sobrepassat l'índex acordat com a innocu per a la salut pública. «Està demostrat que una exposició prolongada al benzè, ni que sigui amb quantitats molt petites, és molt nociu per a la salut humana i per això, el llindar permès ha anat baixant en els últims anys de 10 ppm (part per milió) a 100 ppb (part per 1.000 milions)», asseguren des de Mediterrània.

Imatge d'un dels nou sensors instal·lats als barris de Ponent de Tarragona.
Imatge d'un dels nou sensors instal·lats als barris de Ponent de Tarragona. | Cedida

Objectiu: l'estudi epidemiològic del Camp de Tarragona

Fa temps que diverses entitats de Tarragona reclamen un estudi en profunditat de la qualitat de l'aire de la regió. «Cal dur a terme un estudi epidemiològic amb especial atenció a la qualitat de l'aire que respirem al Camp de Tarragona, una zona fortament industrialitzada i amb moltes infraestructures de transport que també generen emissions contaminants», manifesten des de Mediterrània. 

Un professor de la URV matisa els resultats

El coordinador del grup de recerca de Cromatografia Aplicacions Ambientals de la URV i Catedràtic de Química Analítica, el doctor Francesc Borrull ha matisat els resultats de l'estudi i explica que, després de quatre mesos de mesures,  «s'han identificat i quantificat una quarantena de compostos amb valors similars al d'altres poblacions de la zona avaluades en estudis anteriors».

En aquest sentit, Borrull assegura que el valor del benzè «està molt per sota del valor legislat de 5 µg/m3 de mitjana anual, que estableix la normativa». Els valors del benzè oscil·len als voltants d'1 µg/m3 (microgram/metre cúbic), durant tota la campanya. 

El doctor Francesc Borrull assegura que «és arriscat» treure conclusions dels mostrejos. A més, els valors trobats «no són molt diferents dels que es registren en altres poblacions de la zona del Camp de Tarragona».